Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Europees Hof eist vrijlating Navalny - Rusland zet extra beveiliging in

De Russische oppositieleider Alexei Navalny moet wat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens betreft zo snel mogelijk weer uit de gevangenis gehaald worden. De kans dat hij op zijn vrijlating kan rekenen is echter klein, want op Instagram laat hij weten dat de Russische regering hem alleen maar extra laat beveiligen.

Europees Hof eist vrijlating Navalny - Rusland zet extra beveiliging in

Navalny is naar eigen zeggen vluchtgevaarlijk verklaard. Hoewel hij in de cel zit en weinig kanten op kan, loopt er nu toch constant een groep soldaten om hem heen. Op Instagram durft hij er nog wel een grap over te maken. “Ik heb hier maar één verklaring voor: de opa moet in zijn bunker een nachtmerrie hebben gehad”, zegt hij verwijzend naar premier Poetin.

Silence of the Lambs

De oppositieleider vergelijkt zijn situatie in het bericht met die van Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs. Poetin zou schijnbaar net zo bang zijn voor Navalny als de rest van de wereld is voor de kannibaal. “Die vertelde dat hij de lever van zijn vijanden dat hij zijn lever wegspoelde met een glas Chianti. Dat van die lever weet ik niet zeker, maar een glas Chianti zou ik nu wel lusten”, grapte Navalny.

Europees Hof

De aanpak van de Russen gaat lijnrecht in tegen de eisen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij lieten een dag eerder weten dat Navalny onmiddellijk vrij moet worden gelaten, omdat zijn gevangenschap in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag. Het Kremlin kwam met een overduidelijk nyet als antwoord. Volgens hen is de uitspraak van het Hof ‘ongekende inmenging’ in Russische zaken.

Nieuws
  • nrc.nl, volkskrant.nl
  • ProShots