Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'Ongelukkig nieuwjaar'

Om half vier ’s nachts onaangekondigd aanbellen om een familieprobleem uit te praten is meestal een slecht plan. Zeker wanneer Paul opendoet.

Bij de politierechter: 'Ongelukkig nieuwjaar'

“ God, ze hebben de hele familie opgetrommeld...” verzucht Bianca (45) wanneer haar ex-man en zijn vierkoppige gevolg achter haar in de zaal plaatsnemen. Met een blik van ‘stelletje aanstellers’ kijkt ze haar huidige man Paul (46) aan, die als mede-verdachte naast haar zit. Ook hij werpt een weinig vriendelijke blik op het gezelschap. Net zo lang totdat de rechter hem tot de orde roept.

“Draait u zich even om meneer, dan kunnen we beginnen,” zegt ze.

Het is ruim tien jaar geleden dat Bianca en Rob uit elkaar gingen, maar hun scheiding dreunt door tot op de dag van vandaag. Het woord vechtscheiding dekt de lading niet. Het is oorlog.

Allebei hebben ze inmiddels een nieuwe partner, maar omdat hun huwelijk twee kinderen voortbracht, kruisen hun paden elkaar nog regelmatig. Zo ook met oud en nieuw. Om onduidelijke redenen belandt hun zoon ’s nachts op het politiebureau, wat bij zijn gescheiden ouders al snel tot een uiterst onvriendelijke stroom whatsapp-berichten leidt.

Betaalde getuigen

Wanneer Bianca en Paul ’s nachts om half vier thuis het laatste bezoek hebben uitgelaten en op het punt staan naar bed te gaan, gaat de bel. Paul doet open en treft daar naar eigen zeggen een briesende Brenda, de vriendin van Rob. Naar aanleiding van de whatsappjes is zij op de fiets gesprongen om verhaal te halen en ze is niet van plan zich weg te laten sturen. Volgens haar aangifte zou Paul haar bij de keel hebben gegrepen en op straat hebben gesmeten. Volgens Paul was het slechts een duwtje, zodat hij zijn voordeur kon sluiten en eindelijk naar bed kon.

Wanneer ook Bianca op het tumult afkomt en zich in de handtastelijkheden mengt (de twee dames zouden elkaar letterlijk in de haren zijn gevlogen) komt ook haar ex-man Rob aangesneld. Ook hij is op de fiets, maar hij is dusdanig beschonken dat hij bij het afstappen linea recta een bloemperk in lazert en daar roerloos blijft liggen. Dat is althans de lezing van Paul. Zelf beweert Rob dat hij nog voor hij kon afstappen door Paul van zijn fiets werd geslagen waarna hij in het bloemperk belandde en vervolgens nog een fiks aantal rake klappen kreeg.

De lezingen van de betrokkenen lopen op z’n zachtst gezegd nogal uiteen, maar gelukkig zijn er ook onafhankelijke getuigen. Al wil Bianca van dat ‘onafhankelijke’ niets weten. Volgens haar hebben de zogenaamde getuigen helemaal niets gezien die nacht, maar zijn ze door haar ex Rob betaald om bij de politie een lulverhaal op te hangen. Ze weet zelfs de exacte bedragen: ieder 125 euro. Die (toch vrij ernstige) beschuldiging negeert de rechter. De zaak is zonder omkoping al ingewikkeld genoeg. De drie vrienden die die nacht door de straat fietsen, zien Paul hard inslaan op een bebloede man die weerloos in een bloemperk ligt. Een paar meter verderop hebben twee vrouwen het met elkaar aan de stok.

Op hun verklaringen baseert de rechter haar uitspraak. Bianca wordt vrijgesproken. Alleen het harentrekken kan worden bewezen, maar dat was wederzijds en is bovendien te weinig om als mishandeling te kunnen worden aangemerkt.

Haar man Paul is wel de klos. Dat hij Rob van zijn fiets af sloeg valt niet te bewijzen, maar dat hij op hem in mepte toen hij in het bloemperk lag, wordt door drie getuigen bevestigd. Het verklaart ook de gebroken neus van Rob.

Van de voorwaardelijke werkstraf van 100 uur snapt Paul desondanks niets.

“Als zij niet bij mij hadden aangebeld, had ik gewoon in bed gelegen,” zegt hij. Met dat laatste is de rechter het overigens roerend eens.

“U zou beter moeten weten, en dan bedoel ik u allemaal,” besluit ze.

Misdaad
  • Petra Urban