Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

200-voudig moordenaar na 25 jaar op vrije voeten

Ja, je leest het goed: de Siciliaanse Giovanni Brusca is goed voor 200 overgehaalde trekkers. Het oud-maffialid, dat in de gevangenis belandde voor de moord op onderzoeksrechter Giovanni Falcone, kreeg afgelopen maandag zijn vrijheid terug.

200-voudig moordenaar na 25 jaar op vrije voeten

‘Het Zwijn van Palermo’, zoals Brusca ook wel wordt genoemd, kreeg in 1996 een levenslange gevangenisstraf voor een aanslag die hij vier jaar eerder pleegde op Giovanni Falcone, die destijds aan het hoofd stond van de processen tegen de Italiaanse Maffia. Falcone reed met zijn auto over de snelweg, waaronder explosieven waren aangebracht. Op het moment dat zijn auto het geboobytrapte stuk snelweg passeerde, werden de bommen tot ontploffing gebracht. Zowel de onderzoeksrechter als zijn vrouw en een drietal beveiligers kwamen daarbij om het leven.

In 1993, een jaar na de aanslag, werd een ander lid van de maffia, Santino di Matteo, gearresteerd. Hij sloot een deal met de politie en begon te bekennen tegen allerlei belangrijke maffiosi, waaronder Brusca. Die kreeg lucht van de deal en liet de zoon van Di Matteo ontvoeren. Na 779 dagen werd de jongen gewurgd en werd zijn lichaam in zoutzuur opgelost.

DNA-onderzoek

Nadat Di Matteo Brusca als de schuldige voor de bomaanslag op Falcone had aangewezen, ging de politie op zoek naar bewijs voor de moord. Op de plaats waar Brusca gezeten zou hebben op het moment dat hij de explosieven tot ontploffing bracht, werd een aantal peuken gevonden. De sigaretten werden doorgestuurd naar de FBI in Amerika, waar ze gebruikt werden voor DNA-onderzoek. Het bleek een match met Brusca. Daarmee was het de eerste keer dat een moord opgelost werd door middel van DNA-onderzoek.

Honderden moorden

Tijdens zijn proces en de eerste jaren in de gevangenis hield Brusca zijn kaken stijf op elkaar als het over zijn maten bij de Italiaanse Maffia ging. Pas in 2001 begon hij voor het eerst te praten, waarna al snel bleek dat hij heel wat op zijn kerfstok had. Hij gaf aan tussen de 200 en 300 moorden gepleegd te hebben.

Toen hij eenmaal zijn zwijgen gebroken had over de activiteiten van de Maffia, besloot hij ook meteen een samenwerkingsverband aan te gaan met de politie. Als dank werd er dit jaar een einde gemaakt aan zijn celstraf, met de voorwaarde dat hij zich eens in de zoveel tijd komt melden en dat hij vier jaar lang van de drank af moet blijven. Bijzondere eisen, maar het zal zijn vrijheid ongetwijfeld wel waard zijn.

Misdaad
  • crimesite.nl, ad.nl
  • Pro Shots