doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Geert Wilders over aerosolen: 'Maurice de Hond had gelijk, Van Dissel verdient ontslag’

De PVV-voorman roept het al een jaar en nu geeft de WHO hem gelijk: aerosolen spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Geert Wilders over aerosolen: 'Maurice de Hond had gelijk, Van Dissel verdient ontslag’

Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam zijn al langere tijd bewijs aan het verzamelen voor de invloed van aerosolen op de verspreiding van het coronavirus. Maurice de Hond heeft ook al een maand of dertien door dat de kleine luchtdeeltjes een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Nu krijgen ze eindelijk erkenning van de WHO, maar het is een schrale troost. "We roepen dit eigenlijk al een hele tijd”, meldde onderzoeker Daniel Bonn van de UvA.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ook Geert Wilders, die het belang van aerosolen al langere tijd probeerde aan te tonen, uitte zijn frustratie op Twitter. Hij benadrukt daarbij nog eens dat het kabinet en het RIVM weinig aandacht aan zijn pleidooi gaven.

De rol van aerosolen

Aerosolen zijn kleine luchtdeeltjes die verspreid kunnen worden door te hoesten, niezen en praten. Soms blijven ze minutenlang in een ruimte hangen, waardoor ze onder andere bepaalde virussen, zoals de mazelen, gemakkelijk kunnen verspreiden. Nu blijkt dat aerosolen ook bij de uitbraak van het coronavirus een rol spelen.

Hoe groot die rol precies is, is nog niet compleet duidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om een aanzienlijke invloed op de besmettingsgraad. "Er zijn meer en meer modelstudies die aangeven dat het een belangrijk aandeel is”, vertelde Bonn daarover. Dat betekent dat sommige coronamaatregelen overbodig waren en andere maatregelen daarvoor in de plaats hadden moeten komen. De anderhalve meter is bijvoorbeeld, wanneer er niet genoeg geventileerd wordt, onvoldoende om besmetting tegen te gaan. Buiten is de kans op besmetting onder bepaalde condities, zoals ondertussen al langer bekend is, een stuk lager.

Schade

Het feit dat de waarschijnlijk belangrijke rol van aerosolen lange tijd genegeerd is, heeft volgens Maurice de Hond ’13 maanden onnodige extra schade’ opgeleverd voor zowel de volksgezondheid, economie en samenleving. Het RIVM en OMT hebben zich volgens hem niet genoeg in de data verdiept. Ook veel Nederlandse media, die 'als makke schapen' achter hen aan liepen, krijgen kritiek van De Hond.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws