doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'De bajes is niet leuk meer'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: 'De bajes is niet leuk meer'

We hadden het over van alles die middag: over de zogenaamde kraak van Sky ECC, over Willem Holleeder en zijn ‘zussies’, over misdaadpodcasts, over de schat aan pgp-berichten die in handen is van justitie en over Ridouan Taghi die nu voor de rechter staat met nog zestien andere verdachten in het Marengo-proces. Meer specifiek stonden we stil bij de uitspraak die Taghi had gedaan in een verhoor: “Morgen levenslang? Oké, so be it!” Taghi is 43 jaar en wil ons doen geloven dat hij het niet erg zou vinden om vanaf nu nog dertig, veertig jaar achter de bouten door te brengen. Volgens mijn gesprekspartner, laten we hem Vincent noemen, kon je aan deze uitspraak duidelijk zien dat Ridouan Taghi nog nooit in een gevangenis had gezeten. “Hij weet niet wat ie zegt. Taghi heeft vwo gedaan. Het is volgens mij geen domme jongen, maar hier denkt hij toch echt veel te lichtvaardig over. De bajes van nu is helemaal niet meer zo leuk.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Deze opvallende uitspraak wordt meteen bevestigd door mijn andere gesprekspartner, laten we hem Joeri noemen:

“Vroeger kon je nog heerlijk tot rust komen in de bajes. Kon je in alle rust nog toekomen aan dingen waar je buiten nooit tijd voor hebt. Dat ene goede boek, een leuke cursus waarmee je je horizon verbreedt. Nu word je gek van het lawaai in de bajes. De hele dag is er heisa om je heen. Heel vervelend.” Hij geeft een voorbeeld: “Heb je Antillianen wel eens met elkaar horen praten? Het lijkt wel alsof ze op het punt staan elkaars koppen in te slaan! Niet normaal, zo luid als dat gaat.”

De ouderwetse gezelligheid is weg, aldus twee ervaringsdeskundigen.

Vincent beweert erachteraan: “Het half open kamp is tegenwoordig al tuchten! Dat is toch erg? Vroeger was een half open kamp heerlijk!” In een half open kamp mogen gedetineerden die in het staartje van hun straf zitten al naar buiten toe om te wennen aan de maatschappij. Ook is het mogelijk dat je in het weekend naar huis mag. Dan hoef je je pas weer op maandag te melden bij de poort. Maar dat is dus ook al afzien, zo laat Vincent weten. Joeri geeft hem helemaal gelijk. Als ik vraag hoe dat komt, zeggen ze in koor: “De bevolking gap.” Vincent legt uit: “Vroeger was 70 procent van de bajesbevolking zo dom als een varken, maar met sommige gasten kon je nog wel lachen. De rest die er zat had hersens, die hadden een bepaald denkniveau. Nu is misschien wel 90 procent te dom om z’n eigen reet af te vegen.”

‘Taghi weet niet wat ie zegt. Het is volgens mij geen domme jongen, maar hier denkt hij toch echt veel te lichtvaardig over’

Joeri vult aan: “En ze hebben geen humor. Het enige waar ze mee bezig zijn is merkkleding en gouden kettingen.”

“Ja man, door de samenstelling van de bajesbevolking is die ouderwetse gezelligheid weg,” aldus Vincent.

“De enige plek waar het nog oké is, is de EBI. Daar is het lekker rustig omdat iedereen op zijn cel moet blijven,” zegt Joeri.

“Ja, maar Taghi zit nu toch in de EBI?” zeg ik.

“Ja dat klopt, maar niet voor altijd,” antwoordt Joeri.

“Op een gegeven moment gaat ie naar een gewone bajes.

En dan krijgt hij spijt van zijn ‘so be it’, echt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws