Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Burgemeester Aboutaleb: ‘geen waterkanon en boa’s inzetten als burgers naar buiten gaan’

De burgemeesters van een aantal grote Nederlandse steden hebben al bij het kabinet aangedrongen om zo snel mogelijk de buitenruimten open te gooien, maar tot nu toe is daar nog geen gehoor aan gegeven. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam maakt daarom nog even duidelijk dat hij handhaven echt geen optie vindt.

Burgemeester Aboutaleb: ‘geen waterkanon en boa’s inzetten als burgers naar buiten gaan’

De burgemeester verwacht dat iedereen massaal de hort op gaat als de zon straks begint te schijnen. Op dat moment ziet hij geen goede manier om alle mensen die de buitenlucht opzoeken halt toe te roepen. “Er is een grens aan wat je als burgemeester kunt doen. Hoever ben je bereid om te gaan?”, stelt hij. “Als er duizenden mensen hutjemutje in het Kralingse Bos zitten, ben ik niet bereid om een waterkanon in te zetten. Als er heel veel mensen zijn dan is het ook ondoenlijk om een boa of agent op pad te sturen om iedereen op de bon te slingeren.”

Terrassen

Aboutaleb ziet wel een goed alternatief in het openknallen van alle terrassen, want daar kun je volgens de burgemeester tenminste een beetje controle houden. Al eerder riep hij, samen met de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag en Utrecht het kabinet op om de horeca hun stoelen weer buiten te laten zetten. In een gesprek over het appèl liet hij weten dat de kans op meer besmettingen zo misschien omhoog gaat, maar dat het wel tijd zou zijn om een ‘gecalculeerd risico’ te nemen, als dat maar voorzichtig gebeurt. “Het kabinet wil alles in één keer besluiten, maar wij zeggen: begin nou eerst even met de buitenruimten. Op al het overige kunnen we gerust nog een weekje wachten.”

Buitenspel gezet

De burgemeester liet daarnaast nog weten dat hij verrast was toen het kabinet kun keuze om alles op 21 april toch op slot te houden zonder de burgemeesters had gemaakt. Normaal gesproken worden dat soort knopen na overleg met hen doorgehakt.

Nieuws
  • ad.nl, volkskrant.nl, telegraaf.nl
  • ProShots