Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Urker die journalist aanreed is opgepakt

De Urker wegpiraat die afgelopen zondag een journalist aanreed op de parkeerplaats van de Sionkerk is gisteravond door agenten in de boeien geslagen.

Urker die journalist aanreed is opgepakt

Op Urk ging het er afgelopen weekend allerminst zacht aan toe. Ontevreden kerkgangers die zondag gewoon in de banken wilden plaatsnemen, kregen het aan de stok met journalist Mark Baanders van Powned. Twee van de mannen schopten de journalist en één reed hem zelfs aan op de parkeerplaats bij de kerk. De eerste twee zijn nog op vrije voet, maar de politie liet gisteren via Twitter weten dat een 35-jarige man is opgepakt voor de aanrijding.

Coronaregels

Baanders was aanwezig bij de kerk om verslag te doen van de mensen die daar ondanks de coronaregels toch een dienst bij kwamen wonen. De Sionkerk op Urk heeft de meeste regels geschrapt en houdt zich niet aan het maximum aantal bezoekers en aan de mondkapjesplicht. Het zou volgens ouderling Snoek belangrijk zijn voor het psychisch welzijn van de kerkgangers dat de dienst gewoon door zou gaan. Ook andere kerken verspreid over het land besloten dit weekend de diensten door te zetten.

Aangevallen

In Krimpen aan de IJssel werd daarbij ook geweld gebruikt tegen verslaggevers. Een journalist van de regionale omroep Rijnmond werd in zijn rug getrapt terwijl hij in gesprek ging met gemeenteleden. De politie greep daar meteen in en sloeg de karate-kerkganger in de boeien. Inmiddels is hij weer vrijgelaten

Het verschil met de actie in Krimpen en Urk leverde de politie kritiek op van Powned-hoofdredacteur Dominique Weesie. Waar de journalist van Rijnmond meteen te hulp werd gestaan door de politie, mocht de man die de werknemer van Weesie aanviel gewoon doorlopen. De politie kwam later nog met een verklaring voor de situatie. Volgens hen werd er niet gekozen om in te grepen uit angst dat de situatie verder zou escaleren.

Kritiek uit de Tweede Kamer

Vanuit politiek Den Haag kwam veel kritiek op het gedrag van de kerkgangers. Lijsttrekkers van vrijwel alle partijen lieten weten dat ze het gedrag ‘onacceptabel’ vinden. Bij de SGP waren tegengestelde reacties te horen. Fractievoorzitter Elias van Belzen van de SGP-ChristenUnie richtte zijn pijlen op de verslaggever van Rijnmond. “Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker”, liet hij via Twitter weten.

Nieuws
  • nu.nl, NOS
  • Videostill