Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voormalig Jumbo-topman voor de rechter: waar wordt Frits van Eerd van verdacht?

Frits van Eerd: van gevierde supermarktman en raceliefhebber, naar verdachte in een groot witwasonderzoek. 

Frits

Vandaag begint de strafzaak tegen Frits van Eerd, de voormalige Jumbo-baas, die overigens nog steeds voor een derde eigenaar is van de supermarktketen. Het OM verdenkt verdenkt hem van corruptie en valsheid in geschrifte, en mogelijk komt daar nog een verdenking wegens witwassen bij. De regiezitting vindt plaats in Assen, omdat de hoofdverdachte van het onderzoek, oud-coureur en autohandelaar Theo E., uit Drenthe komt.

Maar hoe kwam Van Eerd, de superrijke CEO van de Jumbo-supermarktketen, in beeld bij de opsporingsdiensten? En wat is zijn relatie met Theo E., die ooit de bijnaam 'autodealer van de onderwereld' verwierf?

Inval

Op 13 september 2022 werd Van Eerd landelijk nieuws. De politie en FIOD vielen op die dag meerdere panden binnen, waaronder de woning van de Jumbo-topman. Daarbij werden honderdduizenden euro's aan contant geld in beslag genomen.

Naast Van Eerd werden nog acht personen aangehouden, een van hen was autohandelaar Theo E. Justitie verdenkt hem van het leidinggeven aan belastingfraude door zijn autobedrijf, niet-ambtelijke corruptie (omkoping) en valsheid in geschrifte. Ook Frits van Eerd wordt voor die laatste twee zaken vervolgd.

Theo E.

Multimiljonair Frits van Eerd is naast Jumbo-aandeelhouder ook een liefhebber van de motor- en autosport. Hij is zelfs oud-kampioen rallyrijden, deed meerdere keren mee aan de Dakar-rally en sponsorde jong talent. Ook Max Verstappen ontving dankzij Van Eerd de nodige centen.

Het auto- en motorsportwereldje is vrij klein in Nederland en het leek bijna onvermijdelijk dat Van Eerd in contact kwam met Theo E. De Drent (58) was een tijdlang motorcrosser, maar haalde nooit de échte top. Dit in tegenstelling tot zijn broer. Theo runde daarentegen wel zijn eigen raceteam.

Samen met een compagnon richtte E. in 2001 ook een autoleasebedrijf op: Total Trust Lease. Via dat bedrijf konden mensen een zeer luxe auto huren, zonder dat te doen onder hun eigen naam, aldus De Volkskrant. Zeven jaar later, in 2008 werd E. veroordeeld voor witwassen en belastingfraude. Total Trust Lease ging in 2010 failliet, omdat sommige auto's nooit werden teruggebracht. Met zijn bedrijf zou hij auto's verhuren aan tal van zware criminelen. In het liquidatieproces Passage werd hij zelfs opgeroepen als getuige. Volgens De Volkskrant onderhield hij zakelijke contacten met Jessy R. en 'moordmakelaar' Fred R.

Frits en Theo

Theo E. werd door zijn ervaring in de motor- en autosport op enig moment teammanager en ploegleider van het Jumbo TvE MX-team, dat door Frits van Eerd gesponsord werd.

In 2014 werd Theo E. wederom opgepakt wegens witwassen en fraude. In datzelfde jaar stopte Jumbo de sponsorrelatie met de Drentenaar. Van Eerd bleef echter contact houden met Theo E.

Het OM verdenkt Van Eerd ervan dat hij zich op enig moment heeft laten omkopen door E. De Jumbo-baas zou onder meer in ruil voor goedkope (of gratis) goederen, waaronder crossmotoren, sponsordeals hebben geregeld voor Theo.

De oud-Jumbo-topman ontkent alle aantijgingen en weigerde naar verluidt ook een deal te sluiten met justitie, omdat hij dan schuld zou moeten bekennen en de rest van zijn leven vast zou zitten aan een strafblad.

Misdaad
  • NOS, Volkskrant, Omroep Brabant, de Telegraaf
  • NL Beeld / Pro Shots