Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mede-schrijvers Martijn Koning hebben kritiek op Jinek: ‘geen ruggengraat’

In de Knorrepodcast ging Martijn Koning in gesprek met Raoul Heertje en Sander van Opzeeland, twee comedians die meegetikt hebben aan de dramatische roast van Thierry Baudet. Daarbij verdedigden ze zichzelf en uitten ze heel wat kritiek op anderen.

Mede-schrijvers Martijn Koning hebben kritiek op Jinek: ‘geen ruggengraat’

Het drietal werkte samen aan de roast, maar ze hadden lang niet allemaal een even grote bijdrage. Wel hadden ze alle drie de tekst onder ogen gehad, waarvan geen van hen had verwacht dat het zo’n grote golf van kritiek op zou gaan leveren.

Tijdens die golf namen onder andere RTL en Eva Jinek afstand van het optreden van de cabaretier. De statement die ze destijds online zwiepten vond Van Opzeeland ‘één van de engste dingen die ooit gebeurde’. Heertje vond op zijn beurt dat het een laffe actie was: “Jinek gaat nu zes maanden van de buis. Zij krijgt nu een ruggen­graat­ope­ra­tie. Die wordt geïmplemen­teerd.”

Zetels

Destijds werd er verwacht dat Baudet op een groter aantal zetels zou kunnen rekenen vanwege de kritiek op Koning. De cabaretier en zijn collega’s achtten de kans dat zoiets daadwerkelijk kon gebeuren maar klein. “Stel dat het waar is, de kans is één op tien miljoen, dat jij Baudet zes zetels hebt gebracht, dan ben je de machtigste man van Nederland. Dan is dit wereldnieuws. Dan word je morgen gebeld door Wopke Hoekstra die dan vraagt: kun je mij ook afzeiken, alsjeblieft. Jij bent een soort wonderdokter”, grapte Van Opzeeland. “Stel dat jij de oudejaarsshow vorige week had gedaan. Dan was Baudet nu premier”, schepte Heertje daarbij op, verwijzend naar de slecht ontvangen oudejaarsconference van Koning in 2019.

GroenLinks

Na de uitzending liet Koning aan het AD - dat sinds kort spreekt over een ‘column’ in plaats van een roast - weten dat hij ook voor GroenLinks had geschreven. Daarop volgde ook kritiek, waar de comedian nu zijn reactie op gaf. Naar eigen zeggen zou hij ‘grappen’ hebben geschreven voor Jesse Klaver, die hij vervolgens in een debat had kunnen gebruiken. Daarna gaf hij nog een voorstelling bij de fractie op het binnenhaf, maar ook die liep in de soep, waarna de liefde zou zijn gedoofd. Koning zegt zelf nooit lid van GL geweest te zijn.

Entertainment
  • ad.nl
  • BrunoPress