doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Lockdown heeft tienduizenden banen laten verdwijnen

Eén van de grote nadelen van de lockdown is de negatieve invloed op de arbeidsmarkt. Vooral bedrijven in de horeca, handel en vervoer lijden onder de strenge maatregelen. Uit cijfers van het CBS blijkt nu hoe groot de schade precies is.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Lockdown heeft tienduizenden banen laten verdwijnen

Het CBS heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt welke invloed de lockdown gehad heeft op onder andere de werkgelegenheid in Nederland. Het sluiten van de horeca, gevolgd door alle niet-essentiële winkels heeft in de sectoren horeca, handel en vervoer zo’n 57.000 banen gekost.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Werkloosheid

Het grootste deel van de mensen die in de periode van de lockdown hun baan kwijtraakten, verloren hun werk echter in het tweede en derde kwartaal van 2020. Toen nam het aantal werklozen met zo’n 70.000 per kwartaal toe. In het laatste kwartaal, waarin de strengste maatregelen aangekondigd werden, nam het aantal werklozen verrassend genoeg met 35.000 af.

Stijging

Toch is er niet in elke sector sprake van een daling in het aantal banen. In de zorg zijn er zo’n twintigduizend beschikbare banen bijgekomen. In de financiële dienstverlening konden er vijfduizend mensen meer aan het werk en in het onderwijs en in de bouw werd plek gemaakt voor vierduizend extra personen. Een deel van deze banen, met name in de zorg, zal mogelijk tijdelijk zijn door de effecten van het coronavirus.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws