Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rotterdam is de moordhoofdstad van Nederland

Er werden volgens de nieuwste cijfers in 2022 meer mensen vermoord dan in 2021. Ook is er een nieuwe 'moordhoofdstad'; Rotterdam telde voor het eerst sinds 2008 meer moorden dan Amsterdam.

Rotterdam

In 2022 werden er 142 mensen vermoord in ons land, dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Volgens deze cijfers is er een groei te zien in het aantal vermoorde mensen. Zo zouden er in 2022 zestien meer personen zijn gedood dan in het jaar ervoor. Deze cijfers zijn gebaseerd op doodsoorzaakdossiers van het OM en doodsoorzaakformulieren van forensisch artsen, meldt de NOS.

Femicide

Ook het aantal vrouwelijke slachtoffers is gestegen. Van 38 naar 48 vermoorde vrouwen, om precies te zijn. De Telegraaf schrijft dat dit in jaren niet zo hoog is geweest. Vaak is bij een vrouwelijk slachtoffer de partner of ex de vermoedelijke dader van de moord of doodslag. Dit gebeurt volgens het CBS vaak in hun eigen woning. De daders gebruiken bij femicide vaak een steekwapen of ze wurgen het slachtoffer.

Mannelijke slachtoffers

Niet alleen steeg het aantal vrouwelijke slachtoffers. Ook bij mannen is een stijging te zien. In tegenstelling tot vrouwen, worden mannen bijna niet door hun ex of partner gedood. Vooral afrekeningen binnen het criminele circuit spelen hier een rol. Mannen worden het meest omgebracht met een steek- of vuurwapen.

Rotterdam

Voor het eerst sinds 2008 heeft Rotterdam meer slachtoffers door moord of doodslag dan Amsterdam. In 2022 telt Rotterdam zestien doden en Amsterdam tien. Dat betekent dat Rotterdam de nieuwe moordhoofdstad van Nederland is.

Toch wordt er in Nederland minder gedood dan in de vroegere jaren. In 2003 lag het aantal nóg hoger. Toen werden er 247 mensen vermoord in ons kikkerlandje. Tot 2016 was er dan weer een daling te zien en in de jaren tussen 2018 en 2021 bleef het redelijk stabiel. Tot 2022 dus.

Niet alleen is er gekeken naar moorden in Nederland. Zo meldt de NOS dat er in Jamaica in 2021 de meeste moorden werden gepleegd. Ook in Mexico, Zuid-Afrika en Honduras werden veel mensen gedood. Wat betreft Europa was het vooral raak in de voormalige Sovjet-Unie: Rusland, Oekraïne en Letland voeren de lijst aan, gevolgd door Moldavië en Litouwen.

Vergeleken met deze landen valt het in Nederland nog relatief mee, maar elke moord is er natuurlijk één te veel.

Misdaad
  • CBS, NOS, De Telegraaf
  • Adobe Stock