doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Was het toch moord? Politie op zoek naar Amerikaans echtpaar in zaak Ivana Smit

Eind 2017 kwam het 18-jarige model Ivana Smit om het leven na een val van de twintigste verdieping van een flat in Kuala Lumpur. De rechtbank oordeelde in eerste instantie dat het om een ongeluk ging, maar inmiddels wordt het beschouwd als een moord. Het stel bij wie ze die nacht verbleef, wordt nu gezocht door de politie.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Was het toch moord? Politie op zoek naar Amerikaans echtpaar in zaak Ivana Smit

Ivana Smit had de hele avond en nacht opgetrokken met een Amerikaans stel, Alexander en Luna Johnson. Aan het eind van de avond ging ze met de twee mee naar hun appartement. Daar bleef ze de rest van de nacht, tot ze volgens de Maleisische politie rond 10.00 van het balkon naar beneden viel. Een ongeluk, werd in eerste instantie besloten, maar nadat de familie Smit tegen het besluit in beroep ging, werd het onderzoek opnieuw geopend. Nu gaat men ervan uit dat Ivana omkwam ‘door het handelen van derden’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Overdosis drugs

Later bleek dat Ivana al langere tijd xtc en cocaïne gebruikte. Haar ouders vertelden later in AD dat ze verwachtten dat het drugsgebruik hun dochter fataal is geworden. Volgens hen ligt de schuld vooral bij de Johnsons, die Ivana te hulp hadden moeten schieten. De Familie Smit claimt dat de Johnsons, uit angst om met de drugs betrapt te worden, het overlijden van de 18-jarige op een ongeluk te laten lijken. “Als ze de hulpdiensten hadden gebeld en hadden geprobeerd mijn dochter te helpen, dan had ik er mee kunnen leven. Maar ze hebben Ivana als een stuk oud vuil over de rand gegooid”, vertelde de moeder van Ivana tegen het AD.

Onschuldig

Alex en Luna Johnson blijven volhouden dat ze onschuldig zijn. In een interview vertelden ze dat ze er niet in kunnen slagen om de familie van Ivana te overtuigen van hun onschuld: “Al zouden we een video laten zien dat Ivana springt, dan nog verandert de familie niet van gedachte”, vertelde Alex destijds.

In 2019 werd de zaak heropend, ditmaal als moordonderzoek. Via interpol wordt geprobeerd de verblijfplaats van de familie Johnson te achterhalen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws