doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Maatregelen tegen CO2-uitstoot: belasting op biefstuk en benzine

De ‘Groene grabbelton’, zoals het wordt genoemd, is een opstapeling van manieren waarop de verkiezingspartijen hun ‘steentje bij willen dragen aan een beter milieu’. Denk bijvoorbeeld aan belasting op biefstuk of benzine. Heel toevallig doen ze daarmee vaak ook een duitje in de eigen zak.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Maatregelen tegen CO2-uitstoot: belasting op biefstuk en benzine

Studiegroep ‘Bestemming Parijs’ heeft de afgelopen tijd samengewerkt om de maatregelen te onderzoeken waarmee de verschillende partijen de strijd tegen CO2 aan willen gaan. Daarbij is politiek Den Haag met allerlei opties gekomen, waarvan een groot aantal pijn doet aan de portemonnee. Zo zijn er partijen die de optie voor accijns op vlees op tafel gezet en willen andere partijen dat mensen meer betalen bij de benzinepomp.

Niet effectief

Veel van die beloftes blijken echter niet haalbaar, of hebben helemaal geen invloed op het klimaat. Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde ‘vleestaks’, waarmee de prijs van een biefstukje omhoog zou schieten.

Stel dat de prijs van een stuk vlees omhoog gaat, dan heeft de consument daar weliswaar last van, maar op CO2-uitstoot heeft het misschien niet eens effect. De Hollandse biefstukjes verdwijnen dan namelijk gewoon in buitenlandse buiken, omdat in andere landen de prijs van vlees nog wel betaalbaar blijft.

Hopelijk wordt er goed geluisterd naar de wijze woorden van Bestemming Parijs, want erg effectief zijn de voorgestelde maatregelen vaak blijkbaar niet. Gelukkig zal het grootste deel van de voorstellen vooral verkiezingspraat zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws