doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Demonstranten in Belarus eindigen in de martelkamer

In Belarus hebben burgers sinds de verkiezingen van augustus meerdere keren van zich laten horen tijdens uitgebreide protesten. De mensen die daarbij opgepakt zijn, worden volgens Amnesty International systematisch gemarteld.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Demonstranten in Belarus eindigen in de martelkamer

In augustus vonden er verkiezingen plaats in Belarus. Veel inwoners van het land beschuldigen president Aleksandr Loekasjenko ervan dat hij daarbij door middel van fraude heeft gewonnen. Om te laten zien dat ze het daar absoluut niet mee eens zijn, ging een groot deel van de bevolking de straat op tijdens massale protesten. De politie greep daarbij keihard in.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ruim 30.000 betogers werden opgepakt. Veel van hen werden raakten daarbij gewonden en een aantal kwam zelfs om het leven. Amnesty International heeft een rapport met bewijsmateriaal samengesteld, waaruit blijkt dat de overlevende gevangenen op systematische wijze werden gemarteld.

In het de berichtgeving van Amnesty is onder andere het ooggetuigenverslag van een 25-jarige dokter, Tsimur (schuilnaam) opgenomen. Hij werd op de ochtend van 10 augustus gearresteerd, waarna hij in de Akrestsina-gevangenis terechtkwam. Tsimur kon vanuit zijn kamer horen hoe medegevangenen geslagen werden: "Wie huilde en smeekte om niet geslagen te worden, kreeg een extra harde aanpak. De officieren genoten ervan."

Beeld en geluid

Het rapport bevat niet alleen om getuigenverklaringen, maar ook om foto’s, video’s en geluidsopnames vanuit de gevangenissen. Uit het rapport zou blijken dat arrestanten gedwongen werden om zich uit te kleden. Daarnaast werden ze frequent geslagen en werden ze dagenlang zonder water, voedsel en medische zorg vastgehouden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws