Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Celstraffen tot 7 jaar in beruchte 'martelcontainerzaak'

De mannen hadden een soort privégevangenis, inclusief martelkamers waarin ze hun criminele rivalen onder handen konden nemen.

Martelcontainer

Het gerechtshof heeft acht betrokken personen straffen opgelegd oplopend tot 7 jaar cel. In mei 2022 veroordeelde de rechtbank de mannen nog tot celstraffen variërend van 1 tot 9 jaar. Hoofdverdachte 'Piet Costa' alias Roger P. (51) kreeg in hoger beroep 'slechts' 33 maanden. Dat komt omdat justitie rekening moest houden met de straf die P. nog moet uitzitten vanwege een andere veroordeling rondom grootschalige en internationale cokehandel.

Gruwelijke details martelcontainer

De 'martelcontainerzaak' draaide, u raadt het al, om een martelcontainer. Of beter gezegd: een complex van omgebouwde zeecontainers dat gebruikt kon worden als criminele privébajes of onderwereldgevangenis. De containers stonden in het Brabantse dorp Wouwse Plantage en werden ontdekt door gekraakte chatberichten.

Eenmaal ter plekke deden agenten de ene na de andere schokkende ontdekking. In een van de zeven containers stond een tandartsstoel om mensen op vast te binden. En een snoeischaar, een takkenzaag, tenenknippers, scalpels en meer middelen om ze aan het praten te krijgen.

Eerder werd informatie uit een rapport van TNO openbaar gemaakt waaruit bleek dat de martelcontainer uiterst professioneel was geïsoleerd. "De inrichting blijkt geen amateurwerk, de geluidsisolatie in de containers is met kennis van zaken aangebracht", stond daarin. Hoe hard er ook geschreeuwd werd, niemand zou kunnen horen wat zich in de container afspeelde.

Uit de berichten die leden van de groep naar elkaar stuurde: "We moeten een kniptang hebben voor vingers en tenen."

Het doel van de mannen was volgens het gerechtshof om criminele rivalen en hun familieleden ontvoeren. "De groep was bereid hen te gijzelen, te martelen en te doden vanwege een miljoenenconflict", aldus de NOS. Het complex werd echter opgerold voordat er daadwerkelijk gebruik van was gemaakt.

'Piet Costa'

Hoofdverdachte Roger P., beter bekend als 'Piet Costa' vanwege zijn tripjes naar Costa Rica, is in een andere zaak al veroordeeld tot 15 jaar cel, onder andere voor zijn betrokkenheid in grootschalige en internationale cokehandel.

Naar verluidt kon P. vanwege 'een specifieke juridische bepaling' voor de twee zaken samen maximaal 17 jaar en 9 maanden cel krijgen. Dat schreef de NOS na de uitspraak van de rechtbank in 2022. Door deze bepaling werd Costa ook door het gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot de maximaal mogelijke 33 maanden cel in de 'martelcontainerzaak'.

Misdaad
  • NOS, RTL Nieuws
  • Politie Landelijke Eenheid