doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Het is weer feest - Kick Out Zwarte Piet gaat carnaval aanpakken

Het duurt nog even voordat Sinterklaas weer ten tonele verschijnt, maar KOZP komt alvast in actie. Dit keer is carnaval het doel, want ook al is Piet er niet, racistisch is het volgens hen wel wel.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Het is weer feest - Kick Out Zwarte Piet gaat carnaval aanpakken

Het populairste evenement van Zuidoost-Nederland krijgt nu ook te maken met KOZP, want verschillende regionale afdelingen van de groep vinden dat ook carnaval vol met fouten zit. Volgens hen is het ‘een feest waarin racisme, seksisme en transgenderhaat wordt toegejuicht en culturen en identiteiten volop worden toegeëigend’. Dat laten ze weten via een statement op de Facebookpagina van ‘Eindhoven kan het’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Problematisch

Wat is dan precies het grote probleem van carnaval? Volgens ‘Eindhoven kan het’ gaat het om de kostuums. Zij vinden dat de kostuums bijdragen aan ‘stereotype beelden over culturen, identiteiten en bevolkingsgroepen.’ Hoog tijd om heel carnaval-vierend Nederland de les te gaan lezen dus.

En hoewel er dit jaar weinig te vieren is, laat KOZP zich toch niet stoppen. Juist nu vinden ze het een geschikt moment om actie te gaan voeren. Een echt protest gaan we voorlopig alleen niet zien. De anti-pieten richten zich voorlopig alleen nog op ‘educatie en bewustwording’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws