doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'Bedreigingen aan een fruitbedrijf

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: bedreigingen aan een fruitbedrijf waar cocaïne werd gevonden.

"Beste William. We zullen je hard straffen jij je fam en je medewerkers zoals ik al zei ze bewaken jullie niet eeuwig.” “Zoals je zag hebben we alle adressen alles sukkels die ooit voor jou gewerkt hebben. De volgende keer ligt ie zonder pin in die kinderkamer. Niemand kan jullie helpen! Je gaat alles betalen echt alles. let maar op.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Beste William, Als wij aan het einde van deze maand ons geld niet hebben betaal jij de handel terug met 10 levens.”

Hoe heftig kunnen bedreigingen zijn? William is de voornaam van de directeur van het fruit- en groentebedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel. In zijn bedrijf is eind mei vorig jaar 400 kilo cocaïne gevonden tussen een lading bananen. De politie werd ingeschakeld en de coke in beslag genomen.

Vrijwel direct daarna begonnen de bedreigingen. Het lijkt erop dat degenen die met de lading drugs te maken hebben een soort van schadevergoeding willen ontvangen van William de Groot. Zo werd er bijvoorbeeld gedreigd dat er een willekeurige werknemer geliquideerd zou worden als er geen 1,2 miljoen euro betaald zou worden door De Groot. Hoewel hij van zijn kwelgeesten geen politie erbij mocht halen, gebeurde dat toch. Die begon aan een onderzoek dat leidde tot de arrestatie van twee mannen in juni 2019. Zij konden of wilden niets verklaren over de bedreigingen en kwamen dit jaar op vrije voeten.

De bedreigingen zijn geen loze woorden geweest

Voorlopig is het bewijs zo mager tegen de twee dat er geen zitting gepland kan worden.

Dat betekent overigens niet dat de bedreigingen zijn gestopt. Bij het fruitbedrijf werken ongeveer 130 mensen. Door een fout van het Openbaar Ministerie is de personeelslijst van het bedrijf aan het strafdossier toegevoegd. Zo zijn de gegevens van alle medewerkers bij verdachten terechtgekomen. Bij een aantal van hen ontplofte vuurwerk of werd brand gesticht voor de voordeur en er is een kogel afgeschoten door een raam. Er werd ook een handgranaat neergelegd ergens in Kerkdriel, waar overigens wel iemand voor is aangehouden. In ieder geval kun je zeggen dat het geen loze woorden zijn geweest die de bedreigers hebben gestuurd. De Groot moet compleet ten einde raad zijn. Hij is ook in contact getreden met zijn bedreigers door een sms’je te versturen met de tekst: “Kom op nou hoe houdt dit op?” Dat was te lezen vorige week bij de collega’s van Crimesite die het politiedossier over deze zaak hebben ingezien. Er stond ook dat De Groot overeenkwam dat er door hem in een auto anderhalve ton werd gelegd. De bedriegers zouden dat geld daaruit halen, maar zijn uiteindelijk niet op komen dagen.

Het gekke is wel dat de bedreigers eerst 1,2 miljoen willen, wat al een fractie is van de waarde van 400 kilo coke, en daarna ingaan op de overdracht van anderhalve ton, wat dan weer een bedrag is dat helemáál nergens op slaat. Zijn er misschien meerdere bedreigers? Het bedrijf heeft altijd met de naam vol in de media gestaan, net als de naam van de directeur. Dat is ook niet tegen te houden omdat het bedrijf dezelfde naam draagt als de eigenaar. Het zou me niet verbazen als iemand op de gedachte is gekomen om even snel te cashen over de rug van de medewerkers en de directeur van dit bedrijf. Dat soort mensen heb je...

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws