doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hop-saké: Openbaar Ministerie krijgt pijnlijke tik op vingers

Vakkenvullers Albert Heijn 'beloond' met schamele cadeaubon

Herinneren we ons de 'supermarkt-coronachaos' nog? Toiletpapier en conserven werden begin april massaal gehamsterd. Vakkenvullers, die samen met het zorgpersoneel in één klap veranderden in de redders der natie, konden er bijna niet tegen werken. Je zou denken dat daar een mooie beloning tegenover staat.. maar Albert Heijn vindt van niet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Vakkenvullers Albert Heijn worden allesbehalve rijkelijk beloond voor hun harde werk

Cadeaukaart 25 euro

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De vakbonden opperden een welverdiende coronabonus van 500 euro voor het hardwerkende personeel van Albert Heijn. In plaats daarvan krijgt het supermarktpersoneel nu een cadeaukaart van 25 euro, te besteden bij Bol.com, wat een dochter van AholdDelHaize is, de eigenaar van Albert Heijn. Over een sigaar uit eigen doos gesproken... Nu hoor ik u denken: "Nou, is toch aardig, ze krijgen in ieder geval iets. Die 500 euro was een suggestie, geen verplichting." En die gedachte was helemaal terecht geweest... ware het niet dat Albert Heijn een recordomzet heeft gedraaid (mede dankzij die vakkenvullers) en dat díe bonus vrijwel volledig naar de aandeelhouder gaat. En da's natuurlijk een tikkie scheef nietwaar?

Aandeelhouders

Uit de presentatie van de halfjaarcijfers blijkt dat bij AholdDelhaize de coronabonus naar de aandeelhouder gaat. Het interimdividend is namelijk met 20 cent per aandeel verhoogd. Hierdoor wordt 67 procent meer geld uitgekeerd dan wat normaal het geval zou zijn. Naar schatting kunnen de houders van de 1,1 miljard aandelen van AholdDelhaize gezamenlijk rekenen op 220 miljoen euro extra dividend. Was ditzelfde bedrag verdeeld onder de 380.000 personeelsleden van Albert Heijn, dan zou elke werknemer ongeveer 580 euro kunnen incasseren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Schrijnend

Vakbonden vinden de situatie schrijnend. “Het is aan de werknemers steeds minder goed uit te leggen waarom aandeelhouders er 67 procent dividend bij krijgen,” stelt CNV-bestuurder Jacqueline Twerda. “Ondertussen krijgen zij die middenin de coronacrisis al dat toiletpapier bijvulden, vrijwel niets.” Ja, een cadeaubon van 25 euro bij Bol.com dus. Twerda noemt het ‘een middelvinger’ naar het personeel. De ‘bonus’ zou volgens haar totaal niet in verhouding staan tot de extra omzet die de supermarkten de afgelopen maanden draaiden. Extra omzet die mogelijk werd gemaakt door het hardwerkende personeel.

Bonus ook naar personeel Albert Heijn

Volgens Twerda zou het Ahold sieren als het bedrijf de 67 procent bonus ook aan het supermarktpersoneel van Albert Heijn zou uitkeren. “Door de cao met een half jaar te verlengen met een loonsverhoging of een eenmalige bonus. Dan kijken we daarna wel naar de andere zaken die onderhandeld moeten worden. Dan heeft in ieder geval het personeel extra geld”, aldus Twerda. Ook vakbond FNV is van mening dat de boel eerlijker verdeeld moet worden:. “We feliciteren de club met omzetstijging net zoals dat geldt voor andere formules. Maar keerzijde is dat het veel eerlijker verdeeld moet worden”, zo stelt Michiel Al, die namens FNV onderhandelt over supermarkt-cao’s.

'Luie aandeelhouder'

Het geld moet volgens Al terecht komen waar het hoort en niet bij de ‘luie aandeelhouder die niets heeft gedaan dan alleen maar achterover in zijn stoel heeft gehangen’. “Dat geld moet naar de mensen met een vitaal beroep die de tent openhielden”, aldus Al. RTL Nieuws meldt dat AholdDelhaize niet direct reageerde op een verzoek om commentaar.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws