Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De 'heilige' George Floyd

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: George Floyd.

George Floyd wordt herdacht

Al weken is de hele wereld in de ban van de 46-jarige George Floyd, de man wiens keel negen minuten lang werd afgeknepen door de knie van een agent. Hij overleed op straat in Minneapolis op 25 mei. Er zijn daarom nu protesten geweest tegen politiegeweld en racisme, ook in ons land. Dat leidde weer tot het ‘schandaal van het Damprotest’ of hoe twee bestuurders, de één burgemeester van Amsterdam en de ander minister van Veiligheid en Justitie, langs elkaar heen communiceerden en niks wijzer werden van elkaar. Zo geven wij Nederlanders altijd weer onze eigen draai aan het wereldnieuws. In ieder geval lopen mensen van over de hele wereld nu met protestborden met daarop de tekst Black Lives Matter, er worden protesten georganiseerd voor het Witte Huis en George Floyd is zo’n beetje heilig verklaard. En het is een bekend fenomeen bij mensen die heilig verklaard worden: die worden na een tijdje ook weer ontheiligd.

Het begon vorige week al: ik werd gewezen op het autopsierapport dat de dokters in Minneapolis in de Verenigde Staten opgemaakt hebben van het lichaam van George Floyd.

Ze hebben hem uitwendig onderzocht: de striemen van de handboeien die zijn achtergebleven op zijn polsen, maar ook zijn tatoeages worden in kaart gebracht. Ook het bloed van Floyd is onderzocht. Daar bleken volgens dat autopsierapport sporen van drugs in te zitten. In dat rapport werd gewezen op THC, de werkzame stof van marihuana, van wietplanten dus. Daarnaast zou in het bloed van George Floyd ook fentanyl zijn aangetroffen. Dat is een drug die momenteel erg populair is in de VS en bekendstaat om zijn zwaarverdovende en zeer verslavende karakter. Het middel kende nogal wat slachtoffers onder muzikanten: zowel Prince in 2016 als Tom Petty in 2017 als Dolores O’Riordan, de zangeres van The Cranberries, in 2018, overleden allemaal door een overdosis fentanyl. Verder zou er in het bloed van Floyd ook metamfetamine zijn aangetroffen, zeg maar speed.

Via Whatsapp kreeg ik nog iets toegestuurd. Een foto van Floyd met de tekst dat ‘de media’ en ‘links’ van George Floyd een martelaar hebben gemaakt. “Maar wie was hij echt?” vraagt de schrijver zich af. Vervolgens komt er een lijstje met waar Floyd voor veroordeeld zou zijn geweest: in 1998 zou hij tien maanden hebben gezeten voor een gewapende overval, in 2002 acht maanden voor bezit van cocaïne en zo gaat het maar door, tot 2007 toen hij zou zijn veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewapende overval op een zwangere vrouw in haar huis. Daarna is te lezen dat hij ten tijde van zijn moord onder invloed was van drugs, een auto wilde besturen en waarschijnlijk ‘your kid’ wilde doodrijden. Om af te sluiten met:

“Jammer dat die zwangere vrouw geen vuurwapen had.”

Door die laatste zin kun je een beetje opmaken waar deze boodschap vandaan komt: van de mensen die voor het dragen van vuurwapens zijn. George Floyd wordt met dat Whatsapp-bericht niet alleen ‘ontheiligd’, maar ook gebruikt voor een lobby: namelijk het recht om je te bewapenen.

Het interesseert me eerlijk gezegd geen reet of George Floyd onder invloed was van die drugs. Ook zijn geschiedenis maakt me niet zoveel uit. Het gaat erom of de man al of niet tegenstribbelde tijdens zijn arrestatie. Tot nu toe wijst alles erop dat dit niet het geval was.

Misschien ook voor jou:
Schokkende beelden: George Floyd sterft na gewelddadige arrestatie in de VS (+VIDEO)
Misdaad
  • Vico Olling
  • Hollandse Hoogte