doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Schokkende beelden: George Floyd sterft na gewelddadige arrestatie in de VS (+VIDEO)

Amerika is woedend. Gisteren stierf namelijk een zwarte man nadat hij door agenten op gewelddadige wijze werd gearresteerd. De beelden gaan nu het internet over.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Schokkende beelden: zwarte man sterft na gewelddadige arrestatie in de VS

Man sterft na arrestatie

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Gisteren is er een video opgedoken van een hardhandige arrestatie in de stad Minneapolis in de VS. De politie aldaar kreeg een melding dat een man mogelijk met valse papieren een horecatent binnen wilde komen. De man leek dronken en behoorlijk in de war. De politie besloot hem daarop in de boeien te slaan. Volgens de politie zelf verzette de man zich tegen zijn arrestatie, maar de video laat een heel ander verhaal zien.

Ik krijg geen lucht

Daarop is namelijk te zien dat de politieagent zijn knie op de nek van de man drukt. De man ligt dan al geboeid op de grond. Op de beelden is te zien dat de man om hulp schreeuwt en roept dat hij geen lucht krijgt. Omstanders vertellen de politieagent dat de man bloedt. Maar de agent blijft zijn knie in de nek van de man drukken, waarna hij zichtbaar het bewustzijn verliest. Omstanders betichten de agent van racisme: het betrof namelijk een zwarte man die zo gewelddadig behandeld werd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Overleden

De man overlijdt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Gisteravond gingen honderden mensen in de stad Minneapolis de straat op om te protesteren. Ze droegen borden met 'I can't breathe' en 'Black Lives Matter'. Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is namelijk al jaren een groot maatschappelijk probleem in de VS. Zwarte mannen hebben een kans van 1 op 1.000 om te overlijden door toedoen van een agressieve agent. Het is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken voor jonge, zwarte mannen. Ook op internet wordt massaal gerechtigheid gevraagd voor George Floyd. Zo heet de overleden man namelijk. Op Twitter is de hashtag #GeorgeFloyd duizenden keren gebruikt om aandacht te vragen voor het politiegeweld.

George Floyd overleed na een gewelddadige arrestatie (foto: Startribune)

Politieagenten geschorst

De burgemeester en politiechef van Minneapolis hebben met afschuw gereageerd op de beelden. De agenten zijn per direct op non-actief gesteld en onderzoek moet uitwijzen of en hoe ze worden gestraft. De burgemeester is in ieder geval furieus: “Zwart zijn in Amerika hoort niet gelijk te staan met de doodstraf. Vijf minuten lang zagen we hoe een witte agent zijn knie drukte in de nek van een zwarte man. Deze agent faalde dramatisch op menselijk vlak. Er kan maar één conclusie getrokken worden: deze man had nooit mogen sterven.” 

Bekijk de beelden hieronder. Pas op: deze kunnen als schokkend worden ervaren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws