Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ex-agent Derek Chauvin krijgt 22,5 jaar celstraf voor doden George Floyd

De Amerikaanse voormalig politieagent Derek Chauvin heeft een 22,5 jaar lange celstraf gekregen voor het doden van George Floyd. In totaal is hij schuldig bevonden aan drie verschillende misdaden.

Ex-agent Derek Chauvin krijgt 22,5 jaar celstraf voor doden George Floyd

Chauvin, die op het moment van zijn daad nog geen strafblad had, bracht op 20 mei 2020 tijdens een arrestatie George Floyd om het leven door minutenlang met zijn knie op de nek van het slachtoffer te duwen. Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en de dood van Floyd riep wereldwijde demonstraties tegen politiegeweld en discriminatie in het leven.

Rechtszaak

Tegen Chauvin werd oorspronkelijk maximaal veertig jaar celstraf geëist. De uiteindelijke 22,5 jaar zijn lager, onder andere omdat Chauvin zijn strafblad hiervoor nog schoon was. De minimumcelstraf die de oud-agent had kunnen krijgen was 12,5 jaar. Omdat hij misbruik maakte van zijn machtspositie en omdat er kinderen getuige waren van de moord viel de straf uiteindelijk hoger uit.

Vlak voordat Chauvin het vonnis te horen kreeg, sprak hij voor het eerst tegen de familie van George Floyd. “Vanwege de juridisch aspecten kan ik geen volledige formele verklaring geven, maar in het kort wil ik mijn condoleances uitspreken aan de familie Floyd”, vertelde de voormalig politieagent.

Drie andere agenten die ook aanwezig waren staan volgend jaar terecht. Zij worden allemaal verdacht van medeplichtigheid.

Nieuws
  • Pro Shots