Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Na 23 jaar eindelijk een verdachte

Een doorbraak in een ruim 23 jaar oude moordzaak. Een 50-jarige man uit Doetinchem is opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht dat hij in Terborg in de Achterhoek op 9 oktober 2000 Tonny ter Horst heeft doodgeschoten.

Tonny ter Horst

Gerard ter Horst, de broer van de in 2000 vermoorde Tonny ter Horst, ontving onlangs plotseling een telefoontje van de politie met de vraag of hij naar het bureau in Doetinchem wilde komen. Daar vertelden agenten hem het nieuws dat er na ruim 23 jaar eindelijk een verdachte was aangehouden. Een moment waarop hij altijd was blijven hopen, maar waarvan die hoop grotendeels al was vervlogen. “Mijn vader en moeder kunnen dit niet meer meemaken, maar ik denk dat ze van boven meekijken en het mooi vinden,” vertelde hij aan het AD.

Zijn destijds 34-jarige broer Tonny was op 9 oktober 2000 op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Die bewuste avond ging hij, na een bezoek aan zijn broer en zus, naar een buurman in Terborg die een coffeeshop runde in huis. Die coffeeshop werd op dat moment overvallen. De overval mislukte en de overvallers sloegen op de vlucht. Hierbij liepen ze Tonny tegen het lijf. Ze schoten hem van dichtbij neer, waarna hij ter plekke overleed.

Nu de zaak na een anonieme tip aan het rollen is gebracht, is Gerard ter Horst ervan overtuigd dat ook de tweede dader tegen de lamp loopt. “Na 23 jaar willen ze elkaar misschien wel verlinken. Kijk naar die anonieme beller. Wie is dat? Ze gaan elkaar echt verlinken, daar geloof ik wel in. Dan weten we ook zeker wie geschoten heeft.”

Misdaad
  • ANP, politie.nl