Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zeker 172 doden door 'middel X'

Er is veel te doen om 'middel X'. De term staat voor een verzameling giftige stoffen waarvan er in ieder geval eentje regelmatig als zelfdodingsmiddel wordt gebruikt. Stichting 113 Zelfmoordpreventie en GGD Amsterdam hebben onderzocht hoevaak het middel vorig jaar is gebruikt.

middel X

Afbeelding ter illustratie

Middel X is de laatste tijd veel in het nieuws. Dit komt voornamelijk door een rechtszaak tegen een aantal 70-plussers, die volgens justitie samen geholpen hebben om het dodelijke middel te verstrekken aan derden. Het OM spreekt zelfs van 'deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk hulp bij zelfdoding'.

Alle verdachten zijn betrokken (of betrokken geweest) bij Coöperatie Laatste Wil, een organisatie die mensen informatie verstrekt over het beëindigen van hun leven. In Nederland is het echter strafbaar om mensen daadwerkelijk te helpen bij zelfdoding. Zo zijn de eisen voor euthanasie streng; er is een arts bij betrokken, er moet sprake zijn van 'ondraaglijk lijden' en iemand moet compleet uitbehandeld zijn.

Ook zijn de meningen verdeeld over hoe pijnloos en humaan de giftige stoffen die verstrekt worden onder de noemeer 'middel X' daadwerkelijk zijn. "Het middel kan ernstige bijwerkingen hebben en er bestaat geen tegengif of medicijn", valt te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Gemiddelde leeftijd: 59 jaar

In de berichtgeving rondom de rechtszaak en middel X werd telkens aangegeven dat er geen cijfers bekend zijn van daadwerkelijke aantallen. Als reactie hierop hebben Stichting 113 Zelfmoordpreventie en GGD Amsterdam aangegeven dat er wel degelijk cijfers zijn. De twee partijen hebben onderzoek gedaan naar middel X over de periode 2015-2023. Dat schrijft het NRC.

Uit het onderzoek blijkt dat er in ieder geval 172 gevallen bekend zijn van mensen die hun eigen leven beëindigd hebben door middel X te gebruiken. De gemiddelde leeftijd van deze personen was 59 jaar, maar de meeste mensen behoorden tot de groep 70+. Verder betreft het een 'diverse groep', die 'niet alleen bestaat uit ouderen die een weloverwogen keuze maken', aldus onderzoeker Lizanne Schweren tegen het NRC.

Schweren en haar collega's ontdekten bovendien dat 120 van de 172 mensen een 'psychiatrische voorgeschiedenis' hadden. Ze noemen een depressie of angststoornis als voorbeelden daarvan. Bijna een vijfde van de 172 personen had ook een aanvraag tot euthanasie gedaan. In meer dan de helft van de gevallen was die afgewezen.

De cijfers waren in januari al bekend en gedeeld met het Ministerie van Volksgezondheid, maar de onderzoekers hebben de publiciteit niet opgezocht, wegens het risico op 'kopieergedrag'. Berichtgeving over zelfdoding en zelfdodingsmethodes kan volgens de onderzoekers leiden tot meer zelfdodingen.

Denkt u aan zelfdoding en wilt u erover praten? Neem anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website 113.nl, via 0800-0113 (gratis) of chat op 113.nl.

Nieuws
  • NRC, NOS
  • Adobe Stock