Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meesterspion werkte voor habbekrats

Elke keer als Raymond P. in het nieuws komt, moet ik denken aan de fooi waar de meesterspion zich liet afschepen. Vanmid...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Elke keer als Raymond P. in het nieuws komt, moet ik denken aan de fooi waar de meesterspion zich liet afschepen. Vanmiddag bleek dat zowel P. als het OM in beroep gaan tegen de twaalf jaar celstraf die hij vorige maand kreeg opgelegd.Zou de rechter in overweging nemen dat de ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn staatsgeheimen voor een habbekrats van de hand deed? Maakt hem dat slechter en moet zijn straf daarom hoger worden? Of zal de rechter het gebrek aan handelsgeest juist zien als een verzachtende omstandigheid?Feit blijft dat de spion met een opspraak-abonnement volgens het OM tussen 2008 en 2011 een stuk of dertig keer staatsgeheimen heeft overgedragen aan de Russen. Het loon voor de grootste spion uit de Nederlandse geschiedenis: 1700 euro per maand.Nee, het is geen spel- of telfout. Moskou betaalde Raymond P. 1700 euro per maand. Ergens halverwege zijn dienstverband verhoogden de Russen zijn salaris naar 2500 euro (Moskou was dolblij met de naïeve Raymond P.), maar de man deed het echt: in ruil voor 1700 euro per maand verstrekte hij honderden strikt vertrouwelijke documenten van de EU en de NAVO aan de Russen. Niet de minste geheimen ook, zo blijkt uit een Volkskrant-reconstructie:

Stukken over het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Georgië. Over biometrische paspoorten, over de strijd tegen kolonel Kadhafi. "De Russen kenden daardoor de werkwijze en de operationele zwaktes van de NAVO, konden tegenstrategieën uitzetten en de eigen positie in Libië versterken," aldus het Openbaar Ministerie.