Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dodental 'IS-aanval' in Moskou opgelopen tot 115, 11 personen gearresteerd

Terroristen hebben een bloedbad aangericht in de Russische hoofdstad. Er zouden inmiddels elf personen zijn opgepakt. Dat melden de Russische autoriteiten.

Moskou

Drama in Moskou. Daar hebben meerdere personen vrijdagavond het vuur geopend op onschuldige burgers. Gisteravond rond 20:00 werd duidelijk dat vier gewapende mannen de Crocus City Hall binnendrongen. Ze begonnen bij de entree van een concertzaal - hier is plek voor 6.500 personen - al te schieten op aanwezige bezoekers.

Veel slachtoffers

Er vond op dat moment een concert plaats van de Russische rockband Picnic. Eenmaal binnen in de zaal openden de schutters het vuur op het aanwezige publiek. De leden van de band zijn ongedeerd gebleven. Dat geldt echter niet voor veel andere mensen. Op moment van schrijven staat het dodental op 115. Daarnaast zijn er nog vele gewonden gevallen. Het exacte aantal is onbekend.

Omdat de terroristen ook explosieven lieten afgaan, vloog de concerthal in brand. Honderden brandweerlieden werden ingezet om de brand te blussen, maar de ravage is enorm, met name omdat delen van het pand zijn ingestort. Er wordt op zaterdag nog steeds gezocht naar slachtoffers.

IS

Het geweld in de Russische hoofdstad zorgt voor heel wat speculaties over Oekraïense betrokkenheid, aangezien Rusland in oorlog is met dat land. De Oekraïense presidentieel adviseur ontkent echter elke betrokkenheid.

Ook zou IS de aanslag hebben opgeëist via een Telegram-kanaal, schrijven meerdere media. Op het kanaal zou de volgende tekst geplaatst zijn:

Strijders van Islamitische Staat hebben een grote groep christenen aangevallen in de stad Krasnogorsk aan de rand van de Russische hoofdstad Moskou. Ze hebben velen gedood en verwond en grote verwoesting aangericht voordat ze veilig terugkeerden naar hun basis.

Rusland streed vanaf 2015 tegen IS in Syrië - de Russen kozen destijds de kant van president Assad. Maar ook recenter hebben er bloedige incidenten plaatsgevonden. Zo pleegde de terreurbeweging in 2022 bijvoorbeeld nog een aanslag op de Russische ambassade in de hoofdstad van Afghanistan Kabul. Daarbij vielen zes doden, onder wie twee Russische ambassademedewerkers. Ook is het bekend dat IS langer actief is in de Kaukasus, het berggebied op de grens van Rusland.

Amerika waarschuwde voor dreiging

Opvallend: eerder deze maand waarschuwde de VS voor een aanslag in Rusland. Volgens de NOS heeft een bron bij de Russische veiligheidsdienst bevestigd dat Amerika Rusland op de hoogte heeft gesteld van de dreiging.

Ondertussen meldt de FSB, de veiligheidsdienst van Rusland, dat er inmiddels elf personen zijn opgepakt die iets met de aanslag in Moskou te maken zouden hebben. Vier van hen zouden hebben geschoten. Deze personen waren volgens de FSB onderweg naar Oekraïne. Daar zouden ze volgens de veiligheidsdienst ook 'contacten' hebben. Wat de rol van deze vermeende contacten was, is niet bekend.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Abaca Press