Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Deze spraakmakende zaken houden Nederland vandaag in hun greep

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: meerdere spraakmakende zaken houden menig kantine in ons land bezig. Het speedbootdrama in Vinkeveen, het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen en de verijdelde aanslag op Prinsjesdag. Wij lichten de zaken uit.

Drie spraakmakende zaken houden de gemoederen in ons land op dit moment bezig. We hebben 't over twee dodelijke ongevallen en een aanslag waar talloze doden hadden kunnen vallen: de verijdelde aanval op Prinsjesdag. Panorama.nl werpt kort een blik op de geruchtmakende, ingrijpende (en actuele) gebeurtenissen Vinkeveen, Haaksbergen en Den Haag.

Het speedbootdrama van Vinkeveen

Vier vrienden uit Leusden genoten van een prachtige zomerdag op de Vinkeveense Plassen. Er was geen vuiltje aan de lucht voor Mike, Ernst, Mark en Johan. Toch ging het op de avond van 2 augustus 2014 gruwelijk mis. Een speedboot vaart op volle snelheid over de achterkant van de sloep van de vier vrienden heen. De 51-jarige Ernst Noordijk en de 42-jarige Johan Koetje komen om het leven. Arnoud H., de bestuurder van de speedboot, staat deze dagen terecht in Utrecht. H. is eerder die zomerdag naar dansfestival Dance Valley geweest en heeft alcohol gedronken. Maar H. ontkende gisteren voor de rechtbank van Utrecht dat hij dronken was. Hij zou een minimale hoeveelheid alcohol genuttigd hebben, terwijl onderzoek uitwees dat het minimaal acht tot zestien glazen moeten zijn geweest. Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist tegen H. 

De monstertruck in Haaksbergen

De talloze toeschouwers die zich op de middag van zondag 28 september 2014 hadden verzameld op een plein in het centrum van Haaksbergen, wisten niet wat hen overkwam toen een monstertruck na een stunt vol inreed op het publiek. Drie mensen komen om (onder wie een kind van vijf), zeker 28 mensen raken gewond. De shock is groot, even is Haaksbergen wereldnieuws. Er lijkt van alles mis te zijn gegaan: een te klein parcours, een monstertruck die niet aan de internationale veiligheidseisen zou hebben voldaan. De bestuurder, Mario D., claimt dat zijn gaspedaal bleef hangen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanochtend voor de rechtbank in Almelo anderhalf jaar cel geëist tegen D., die kort na het ongeluk aangaf helemaal ''gebroken'' te zijn. Ook wil het OM dat hij tien jaar niet meer als stuntman aan het werk mag gaan. De uitspraak in deze spraakmakende zaak volgt later.

Verijdelde aanslag op Prinsjesdag

Advocaat Michael Ruperti heeft zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Voor een goed doel. Ruperti vreesde dat er iets gruwelijks zou gebeuren op Prinsjesdag 2015 en schakelde de autoriteiten in. De AIVD en MIVD hebben vervolgens opgetreden en zonder arrestaties te verrichten de op handen zijnde aanslag 'stukgemaakt'. De dreiging zou komen vanuit jonge, radicale moslims die banden hebben met radicale strijders in Syrië. Inhoudelijk willen zowel de veiligheidsdiensten als Ruperti niet reageren, terwijl de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) claimt dat er geen sprake was van een dreigende aanslag. Hoe dan ook, deze zaak krijgt nog een staartje. 

Weer genoeg stof voor bij de koffie-automaat!