Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drievoudig moordenaar Richard H. komt misschien vrij: ‘Beloon hem niet, verleng zijn tbs!’ 

Het is slechts negentien jaar geleden dat Richard H. zijn vrouw en twee kinderen vermoordde, toch maakt hij al serieus kans om volgende week op vrije voeten te komen. Dat is hij gedeeltelijk zelfs al. De nabestaanden smeekten de rechter zijn tbs te verlengen. 

Richard

“Een kerkgemeenschap? Hij gaat naar de hel!” briest Ruud van Veen na de zitting waarin zijn oude schoonzoon, Richard H., pleit voor zijn vrijheid. Terug naar 2005. H. heeft een affaire, maar kan zijn minnares niet thuis ontvangen. Hij besluit daarom zijn vrouw en twee dochters (van 5 en 3) te vermoorden. Hij maakt de politie eerst wijs dat zijn gezin is vermist, maar al snel blijkt dat hij zijn vrouw en dochters zelf heeft begraven in het bos.

Dat lijkt de nabestaanden meer dan voldoende om hem voor altijd op te sluiten, maar in hoger beroep wordt de oorspronkelijke veroordeling, levenslang, omgezet in twintig jaar cel en tbs. T. is gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard, vandaar. Hij valt nog onder de oude regeling dat je maar twee derde van de straf hoeft uit te zitten, dus na dertien jaar begon zijn tbs.

Nu, zes jaar verder, denken deskundigen dat hij zo goed als genezen is. Hij mag al met onbegeleid verlof en woont buiten de kliniek, al staat hij nog wel onder toezicht en gelden er restricties. Eén daarvan is dat H. geen vrouwen mee naar huis mag nemen. Dat heeft hij onlangs wel gedaan. Mede daarom eist het OM dat de tbs met één jaar verlengd wordt. Maar H. stelt klaar te zijn om weer helemaal op eigen benen te staan. Hij werkt als assemblagemedewerker en zit dus bij een kerkgemeenschap.

De nabestaanden geloven niet in zijn genezing, oud-schoonmoeder Corry adviseerde de rechter: “Trap er niet in. Beloon hem niet, hij manipuleert! Verleng zijn tbs!” Op 3 september wordt duidelijk of de rechter heeft geluisterd.

Misdaad
  • Adobe Stock