Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

John van den Heuvel over bijna dakloze Sywert van Lienden: 'Weet niet of ik het zo zielig vind'

Sywert zit in zak en as en kan deze maand dakloos worden, stelt hij op X. Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft echter weinig medelijden met de gevallen ondernemer.

Sywert

Sywert van Lienden; ooit succesvol ondernemer, politiek activist en lobbyist, maar inmiddels uitgekotst door zo'n beetje heel Nederland. Dat laatste gebeurde naar aanleiding van de beruchte mondkapjesaffaire. Van Lienden leverde met zijn stichting miljoenen mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Dit deed hij 'om niet', stelde hij meermaals in de media. Kortom, hij deed het volgens velen voorkomen alsof hij er niets aan zou verdienen. Toch harkten Van Lienden en twee compagnons tientallen miljoenen euro's binnen. En de medewerkers van de stichting wisten daar niks vanaf, zeggen ze. Er loopt daarom nog een zaak tegen de voormalig CDA-bobo.

Ondertussen zijn ook Van Liendens bankrekeningen bevroren, werd zijn dikke BMW in beslag genomen en leeft de gevallen ondernemer een sober bestaan. Sywert zelf vindt dat allemaal onterecht. Hij zegt onschuldig te zijn en voelt zich behoorlijk genaaid door alles en iedereen. En nu dreigt hij ook nog eens dakloos te worden.

'Mocht iemand daklozentips hebben...'

"Het is september. Wss maand waarin ik dakloos word. Zucht", tweette Van Lienden afgelopen zondag. "Komende weken uitzoeken hoe ik 't leven onder die omstandigheden ga inrichten. Mocht iemand daklozentips hebben of een (goedkoop) plekje in omgeving Hilversum (ivm kinderen), al is het voor een tent o.i.d: let me know"

Showbizz-verslaggever Rob Goossens wenst hem sterkte met de situatie, waarna Van Lienden reageert: "Dank. En zo gaat het leven kennelijk soms. De één krijgt een rotziekte, de andere valse beschuldigingen."

Van den Heuvel heeft nul medelijden

Tijdens De Oranjezomer vraagt Hélène Hendriks aan haar tafelgasten wat ze van Sywerts tweet vinden. Maar op heel veel steun hoeft de ondernemer niet te rekenen.

Rutger Castricum vindt het opmerkelijk dat Van Lienden dit soort berichten online zet. Hij vindt het een trieste zaak, maar stelt tegelijkertijd wel dat Sywert nog altijd de hele wereld de maat neemt in zijn tweets.

Castricum: "Het is heel triest, heel zielig. En dat is het eigenlijk ook. Alleen het is niet iemand van wie ik zou denken: kom maar bij mij op zolder dan."

"Ik weet ook niet of ik het zo zielig vindt, eerlijk gezegd", reageert John van den Heuvel. "Ik bedoel de man heeft toch wel een beetje de boel belazerd. In ieder geval in de ogen van heel veel mensen. Nou, dan krijgt hij nu wat kletsen om z'n oren, om het voorzichtig uit te drukken. Hij kan heel makkelijk afstand doen van alle proceduren, dat stopzetten en aan een nieuwe toekomst gaan werken. Het is geen domme jongen denk ik, dus die vindt wel weer een baan. Maar dit soort dingen de wereld in helpen en dan ook nog je kinderen daarbij benoemen... Ik kan er niet heel veel mededogen bij hebben."

Entertainment
  • De Oranjezomer
  • NL Beeld / Patrick van Emst