Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Misbruiker Keith Bakker opnieuw voor de camera: 'Heel naar voor de slachtoffers'

Op 23 januari brengt het AD een documentaire uit over de veroordeelde misbruiker Keith Bakker, met als gast: Bakker zelf. John van den Heuvel heeft er zijn bedenkingen bij.

Keith Bakker

Van dakloze junk tot 'verslavingsgoeroe'

Keith Bakker kwam op jonge leeftijd al in aanraking met drank en drugs. In Amerika werkte hij als 'roadie' voor beroemde artiesten zoals Michael Jackson, Bruce Springsteen en Prince. Totdat hij in 1985 verhuisde naar Amsterdam, waar hij uiteindelijk op straat belandde als dakloze junk. Door het gebruik van een besmette injectienaald raakte hij bovendien hiv-positief.

In 1989 zou Bakker 'clean' zijn geworden, maar zeven jaar later ging hij opnieuw de mist in. Hij vertelde ooit dat hij onder een brug een overdosis nam, waardoor hij een hartaanval kreeg. Na een opname in het ziekenhuis reisde hij naar een Schotse afkickkliniek, vastberaden om clean te worden en anderen te helpen die met verslaving worstelden.

In 2004 opende Bakker in Nederland de afkickkliniek Smith & Jones. Hij werd een bekende 'ex-junk' en zelfbenoemde 'verslavingsgoeroe', en verscheen in talloze televisieprogramma's. Zo was hij bijvoorbeeld een vaste gast in het BNN-programma ‘Spuiten & Slikken’.

Op het hoogtepunt van zijn carrière verscheen er zelfs een biografie over hem, geschreven door journalist Leon Verdonschot: 'Keith Bakker, Pushing the Limits', oftewel 'grensoverschrijdend'. Oftewel, een voorbode voor wat er uiteindelijk over Bakker onthuld zou worden.

Van 'verslavingsgoeroe' tot misbruiker

In 2010 bracht De Telegraaf een reportage naar buiten waarin Bakker werd beschuldigd van seksueel misbruik van een aantal van zijn vrouwelijke cliënten. Uiteindelijk werd Bakker, na uitgebreid onderzoek van de zedenpolitie, in april 2011 gearresteerd. Hij bleef tot zijn veroordeling vast zitten.

Volgens het OM werden er in totaal 10 aangiftes tegen hem gedaan. Bakker werd uiteindelijk veroordeeld tot 5 jaar cel en een beroepsverbod van 10 jaar wegens seksueel misbruik. In totaal werden 7 gevallen bewezen verklaard, inclusief 3 verkrachtingen door mentale dwang. Bakker ontkende de dwang en geslachtsgemeenschap, en deed aangifte tegen media en een ex-collega wegens smaad en bedreiging.

Tweede veroordeling

In 2019 werd hij opnieuw aangeklaagd voor een zedendelict en het overtreden van zijn beroepsverbod. Hij ontkende weer alle beschuldigingen en stelde dat het meisje waar het om ging meerderjarig was. Echter, in werkelijkheid was het slachtoffer een 16-jarig meisje met anorexia, waarmee hij een geheime 'relatie' had.

Op zijn website publiceerde hij vervolgens een bizarre verklaring van 142 pagina's (!), genaamd 'The Uncovenient Truth'. Hierin klaagt Bakker over meisjes met eetstoornissen die mannen zoals hem - hele oude? - in bed proberen te lokken. Zo schreef hij: "Met deze site wil ik geen mensen met een eetstoornis helpen. Ze hebben mijn hulp niet nodig en they are full of shit."

Omdat deze tweede rechtszaak zoveel op de eerste leek, oordeelde de rechtbank dat de kans op herhaling zonder behandeling zeer groot was. Daarom werd hij verplicht opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Er werd geconcludeerd dat hij manipulatief en berekend was, maar niet ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank veroordeelde hem tot 4,5 jaar gevangenisstraf en legde hem de verplichting op om € 88.500 aan de Staat en € 15.000 aan zijn slachtoffer terug te betalen.

Na zijn veroordeling in 2021 tekende hij hoger beroep aan. Het hof bevestigde de ontucht, maar oordeelde dat er geen sprake was van verkrachting. Zijn straf werd verlaagd van 4,5 jaar naar 18 maanden, waardoor de op dat moment 61-jarige Keith Bakker op 13 juli 2022 direct vrijkwam.

Terug de hulpverlening in?

Bakker kreeg dit keer geen beroepsverbod opgelegd, omdat de rechter oordeelde dat niet kon worden aangetoond dat hij de ontucht beging vanuit zijn rol als hulpverlener. Juridisch gezien zou hij dus weer aan de slag kunnen als hulpverlener. De vraag is echter of dat verstandig is.

John van den Heuvel, die ook mee werkte aan de onthullende reportage over Bakkers seksueel misbruik, is het daar absoluut niet mee eens: "Dit is het slechtst denkbare idee dat je je kunt voorstellen." Hij reageert bij RTL Boulevard op de aankondiging van de nieuwe documentaire van het AD over Bakker.

De omschrijving van de documentaire luidt: "Keith Bakker wil, na het uitzitten van een jarenlange gevangenisstraf voor het misbruiken van cliënten, zijn oude leven als verslavingstherapeut weer oppakken. Hoe kan iemand die veroordeeld is voor seksueel misbruik weer toegelaten worden tot het behandelen van kwetsbare mensen?" Een ander opvallend detail: Bakker verschijnt zelf ook in de documentaire.

Van den Heuvel maakt zich zorgen en hoopt dat de documentaire vooral een waarschuwing zal zijn die Bakker ervan weerhoudt terug te keren naar de zorg. Hij vertelt ook dat hij al contact heeft gehad met een van de slachtoffers van Bakker. "Ze moest haar auto aan de kant van de weg zetten toen ik haar over de documentaire vertelde", zegt Van den Heuvel.

Voor nu geeft Van den Heuvel het AD het voordeel van de twijfel, maar voegt hij eraan toe: "Het is heel naar en vervelend voor de slachtoffers." Het is dus even afwachten tot de documentaire uitkomt. Deze verschijnt op 23 januari.

Misdaad
  • RTL Boulevard, AD, NOS, Reporters Online
  • NL Beeld / Patrick van Emst