Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Flessenpost spoelt na 109 jaar aan! (FOTO)

Ooit van het Duitse eiland Amrum gehoord? Vast niet. En dat terwijl het eilandje sinds deze week een prominente plek hee...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ooit van het Duitse eiland Amrum gehoord? Vast niet. En dat terwijl het eilandje sinds deze week een prominente plek heeft veroverd in het Guinness Book of World Records. Op Amrum is namelijk flessenpost aangespoeld... na bijna 109 jaar! En dat geinige feitje is een record.

Marianne Winkler, een gepensioneerde postbode uit Duitsland, genoot vorig jaar april samen met haar echtgenoot Horst van een fijne vakantie op 't Duitse eilandje Amrum, toen ze op het strand plots op een aangespoelde fles stuitte. En jawel - Sting had het omgetwijfeld al door - we hebben hier te maken met een onvervalst gevalletje 'message in a bottle'. Maar pas nadat Marianne het daadwerkelijke briefje las, begon ze zich voorzichtig te realiseren dat ze misschien wel goud in handen had. 

Lees ook: wat doen al die dildo's en vibrators op een Iers strand?

Gedouwd en gepleurd

Het briefje - getypt in het Engels, Duits en Nederlands - bleek in november 1906 door de Britse marinebioloog George Parker Bidder (1863-1954) in een fles te zijn gedouwd en in de Noordzee te zijn gepleurd. Op het briefje viel (zie foto onder het artikel), in schattig oud-Nederlands, te lezen: ''Twaalf stuivers belooning. Wees zoo goed deze kaart intevullen en aan de post overgeven.'' Naast deze boodschap stond het adres van de in Plymouth gevestigde Bidder. 

Unicum

De vondst werd dus vorig jaar al gedaan, maar nu is het officieel de oudste gevonden flessenpost ooit. In totaal gooide Bidder, bij wijze van experiment, zo'n duizend flessen in de Noordzee. Enkele van de briefjes zijn door de jaren heen teruggekomen in de Engelse havenstad Plymouth, maar The Marine Biological Association of the UK - de organisatie waar Bidder voor werkte - meldt dat er al heel lang geen flessenpost meer hun kant op is gestuurd. Een unicum, dus.

En ook direct een wereldrecord te pakken!