Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie was eigenlijk de oudste persoon op aarde?

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: de oudste vrouwe ter wereld is overleden. Ze werd 116. Wie is eigenlijk de oudste persoon ooit?

In een verzorgingstehuis in Brooklyn (New York) is gisteren de oudste vrouw ter wereld overleden. Susannah Mushatt Jones - geboren in 1899! - werd maar liefst 116 jaar oud. Enkele dagen geleden ging haar gezondheid flink achteruit. Volgens haar familie is Jones, die werd geboren ten tijden van rassenscheiding en grote armoede op een boerderij in de zuidelijke staat Alabama, zo oud geworden vanwege haar liefdevolle en vrijgevige leven. Sinds vorig jaar was ze officieel de oudste nog levende vrouw ter wereld. Nu Jones is overleden, draagt de Italiaanse Emma Morano de titel van oudste vrouw ter wereld. Ook zij is 116 jaar oud. Morano is nu de allerlaatste persoon op aarde die in de negentiende eeuw is geboren. Een unicum in 2016!

Lees en zie ook: chagrijnige 110-jarige wil alleen maar zuipen en dutten op verjaardag (VIDEO)

Jeanne Calment

Maar wie is eigenlijk de oudste persoon die ooit heeft geleefd? Dat is volgens alle officiële bronnen de in 1997 overleden Française Jeanne Calment, die op bovenstaande foto nog lekker een peukje rookt - dat deed ze al sinds haar 20ste. Ze werd - schrik niet - 122 jaar oud! En in al die jaren maak je natuurlijk heel wat mee. Jeanne is zeker geen uitzondering. Op haar dertiende ontmoette ze Vincent van Gogh, die in de textielwinkel van haar ouders in de stad Arles doeken kwam kopen. Ze beschreef ons Hollands erfgoed als ''vies, lelijk, onaardig en ziekelijk''. Uiteindelijk verkocht Jeanne wat potloden aan de legendarische schilder. Daarnaast zag ze de Eiffeltoren in aanbouw in 1889! Calment at wekelijks kilo's aan chocolade, smeerde haar lijf in met olijfolie en fietste tot haar honderdste. Roken gaf ze pas in de jaren negentig op. Van afgelopen eeuw, welteverstaan.

Lees ook: de rijkste mensen ooit

Goeie deal

Maar het kan altijd nóg meer bizar. In 1965 sloot de toen 90-jarige Calment een contract met een zekere André-François Raffray, een notaris die geld rook. Deze kerel - misschien wel de meest onfortuinlijke ooit - zou aanspraak maken op het appartement van Calment na haar dood. Elke maand tot haar dood zou hij haar omgerekend een kleine 400 euro betalen. Dit deed hij, maar het duurde nog ruim dertig jaar voor Calment stierf. Uiteindelijk overleed Raffray zelfs eerder, waarna zijn weduwe de betaling voortzette. Calment ontving in totaal zo'n 140.000 euro. Dat was veel meer dan haar appartement ooit waard is geweest. Goeie deal. En oja, ze trouwde met haar achterneef. Kon toen gewoon nog allemaal. 

Lees ook: vrouw van in de 70 wordt moeder!

116, 122, dat moet je toch niet eens willen!