Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amerikaanse overheid verkoopt per ongeluk maanstofzakje Apollo 11

Een maanstofzakje dat is gebruikt tijdens de eerste bemande ruimtemissie naar de maan is per ongeluk door de Amerikaanse...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een maanstofzakje dat is gebruikt tijdens de eerste bemande ruimtemissie naar de maan is per ongeluk door de Amerikaanse overheid verkocht voor een kleine 1000 dollar. 

Het zakje bevatte de eerste stenen die meegenomen werden van de maan door Buzz Aldrin en Neil Armstrong tijdens de eerste maanlanding in 1969. Het zakje werd in 2015 verkocht voor 995 dollar aan Nancy Carlson uit Illinois. Carlson stuurde het zakje voor authenticatie naar het NASA Johnson Space Center ter authenticatie. Waarna NASA erachter kwam dat het zakje zonder toestemming was verkocht. 

Veiling

In 2003 werd het zakje gevonden bij Max Ary, de voormalig directeur van het ruimtevaartcentrum Cosmosphere in Kansas. Hij werd in 2005 veroordeeld voor het stelen van museumartefacten. Hij kreeg hiervoor 3 jaar cel en een boete van 132.000 dollar. Om dit bedrag bij elkaar te halen werd de inboedel van Ary per opbod verkocht. Het maanstofzakje werd verward met een zakje uit de Apollo 17-missie dat al eerder door Ary geveild was.

NASA wil dat de veiling van Ary's spullen wordt terug gedraaid om het zakje weer in bezit te krijgen. Carlson is inmiddels ook een rechtszaak begonnen tegen NASA om het door haar gekochte maanstofzakje terug te krijgen. Vooralsnog wil de rechter haar alleen de 995 dollar terug geven, meldt Tech Times.