Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Rotterdamse Holleeder: wie is de grote onbekende crimineel Henk E.?

De ‘Holleeder van Rotterdam’ wordt hij genoemd. Niet omdat Henk E. (63) uit Schiedam zo graag in Colleg...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De ‘Holleeder van Rotterdam’ wordt hij genoemd. Niet omdat Henk E. (63) uit Schiedam zo graag in College Tour verschijnt of met bekende Nederlanders wordt gezien, maar omdat hij minstens zo sluw en gewelddadig zou zijn. Als het aan justitie ligt, verdwijnt de vorig jaar gearresteerde Schiedammer dan ook voor lang achter de tralies. Wie is deze grote onbekende?

De criminele carrière van Henk E. begint eind jaren tachtig. Als rasechte Rotterdammer, opgegroeid op de Kaap, komt hij terecht in de haven waar hij al snel in de gaten krijgt dat je niet per se kraanmachinist of sjorder hoeft te zijn om geld te verdienen. “Het is eigenlijk begonnen met containerdiefstallen,” weet Hans, die tegenwoordig werkzaam is in de beveiligingsbranche maar het nieuws rond E. nog op de voet volgt. “De partijen gingen naar helers in onder andere de regio Amsterdam, waar hij in contact kwam met wijlen Klaas Bruinsma, met wie hij later ook zaken is gaan doen. Sindsdien is E. eigenlijk altijd in beeld gebleven, al bleef het vaak bij vermoedens. Henk is geslepen en zeer op zijn hoede, op het paranoïde af.”

Lees ook: de vergeten moord op gokbaas Chris Boelsen

Toch heeft de wakkere E. begin jaren negentig niet in de gaten dat in het diepste geheim een onderzoek tegen hem wordt opgestart. Het Rotterdamse kernteam ‘Regenwoud’ heeft tot taak de strak geleide organisatie van Henk E. in beeld te brengen en te ontmantelen. Dit moet gebeuren aan de hand van tactisch recherchewerk, maar ook middels telefoontaps en grondige observaties.

“En dat viel niet altijd mee,” aldus de gepensioneerde oud-rechercheur Peter, die net als Hans deel uitmaakte van het Regenwoud-team. “Henk deed zijn telefoontjes vanuit steeds een andere telefooncel en sprak bij voorkeur af op parkeerplaatsen. Meestal vonden de ‘zakengesprekken’ plaats in de auto. Verder bediende hij zich van de nodige technische voorzorgsmaatregelen, zoals bewakingscamera’s en telefoonversluieringsapparatuur.

Het observatieteam had een behoorlijke kluif aan hem.” Daar komt bij dat Henk E. in die tijd de gewoonte heeft om met zijn dikke Mercedes Brabus flink het gas in te trappen, op de snelweg tot zo’n 200 kilometer per uur. Peter: “Hij is ooit aan de kant gezet door een team van Blik op de Weg. Maar de beelden hebben de tv nooit gehaald, dat regelde E. ter plekke en op niet mis te verstane wijze. Het filmpje moet nog ergens in het Regenwoud-dossier zitten.”

Geld als water

Ondanks E.’s achterdochtige natuur krijgt het rechercheteam in die jaren steeds duidelijker zicht op zijn handel en wandel. De Schiedammer, die weinig opleiding heeft genoten, lijkt gezegend met een boerenslimheid. Hij is hard, een snelle denker en een even zo snelle beslisser. Op papier geeft hij leiding aan Bridamar BV (genoemd naar de namen van zijn drie kinderen), gevestigd op een industrieterrein in Oud-Beijerland.

“Het stond er vol met afgeladen pallets,” zegt Hans, “net een gewoon bedrijf eigenlijk. Bridamar deed zogenaamd in al dan niet vervalste merkartikelen. Maar het was een dekmantel. We kwamen erachter dat E. kapitalen verdiende met de export van hasj, xtc en speed naar Engeland. Het geld kwam echt met bakken binnen.” Grootverdiener E. blijkt vooral royaal voor zijn naasten, zo valt Hans en zijn collega’s op. “Het speelgoed voor de kinderen werd met kruiwagens naar binnengereden. Familie is heilig voor hem. E. liet in die tijd een prachtige peperdure keuken plaatsen. Cadeautje aan zijn vrouw, al geloof ik niet dat er ooit één aardappel in is gekookt. De keuken werd afgerekend met een Albert Heijn-tas vol bankbiljetten. Zo ging dat in die tijd. Maar verder zat hij op zijn centen. Je zag Henk nooit in de kroeg of in clubs, wat dat betreft was hij een tegenpool van Holleeder. Het enige dat hij zichzelf gunde was af en toe een dikke Mercedes en een mooi klokkie.”

Tijdens de observaties komen meer bijzondere gedragingen van E. aan het licht. “Voor een vakantie naar Spanje stuurde hij vrouw en kinderen met het vliegtuig vooruit,” herinnert Peter zich. “Zelf ging hij in een afgeladen busje die kant op. Hij had graag zijn spullen bij zich. We vonden dat nogal apart. Geld als water, genoeg om first class te vliegen, en dan toch met de auto naar Spanje. Ook wat dat betreft bleef hij een gewone en onopvallende jongen.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van misdaadverslaggever Henk Strootman? Lees dan editie 35 van Panorama, die vanaf morgen (31 augustus) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of je leest het magazine op Blendle.