Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderwereldbankier Thanas B. veroordeeld tot 7 jaar cel: 'Ik ben een idioot'

De Albanese Griek Thanas B. was een 'onmisbare schakel' binnen een crimineel netwerk dat honderden miljoenen euro's wegsluisde.

Thanas

Thanas B. (53) moet 7 jaar brommen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag beslist. De Albanese Griek leidde een soort onderwereldbank, waarmee honderden miljoenen euro's werden verplaatst, zonder dat de autoriteiten in binnen- en buitenland daar weet van hadden. Criminelen konden bijvoorbeeld geld inleveren bij een vestiging in Nederland en weer ophalen bij een 'narcobank' in Colombia om er daar drugs van te kopen. Zo hoefden criminelen zelf niet met cashgeld de grens over.

Het OM eiste 10 jaar tegen de 'narcobankier'. De rechtbank legde uiteindelijk een lagere straf op omdat Thanas B. nog een blanco strafblad had. Wel is rechter ervan overtuigd dat hij een 'onmisbare schakel' was binnen de criminele onderneming. Hij trok aan de touwtjes en er ging volgens de rechter een half miljard aan crimineel geld door zijn handen.

'Ik ben naïef geweest'

Zelf houdt B. vol slechts een boodschappenjongen te zijn geweest. "Ik ben degene die de berichten ontving en weer doorstuurde", aldus de Griek in de rechtbank. "Ik ben een idioot, ik ben naïef geweest. Als ik wist dat deze fout zulke consequenties zou krijgen, had ik het nooit gedaan."

Een aantal van Thanas' medeverdachten - koeriers die geld van en naar 'onderwereldbanken' brachten - werd dit voorjaar veroordeeld tot celstraffen tussen de 1 en 4 jaar.

FBI

Thanas kwam in 2022 in beeld bij de FBI. De Amerikanen kraakten een berichtendienst en kregen de beschikking over chatberichten waarin ene 'KKY' gesprekken voerde over transacties, locaties en grote bedragen cash. Niet veel later, in mei 2023, werd B. in Athene in de boeien geslagen. Hij zou 'KKY' zijn geweest, aldus het OM. Iets waar inmiddels ook de rechter van overtuigd is.

Nederland vroeg na B's arrestatie in Griekenland vrijwel direct om uitlevering, omdat B. Nederlandse koeriers aanstuurde vanuit de Griekse hoofdstad. Twee van die banken stonden in Wateringen en Nieuw-Vennep. De koeriers die B. aanstuurde waren met name Haagse klusjesmannen. Zij gingen met pakketten geld op pad om ze te bezorgen aan criminelen.

Van wie Thanas B. zijn opdrachten ontving? Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Justitie heeft een vermoeden dat twee mannen met de valse namen 'Saad' en 'Sultan' vanuit Dubai contact hadden met B. Maar wie achter deze aliassen zit, blijft vooralsnog een mysterie.

Misdaad
  • AD
  • Justitie Griekenland