Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schiphol blaast honderd kaarsjes uit: de feitjes op een rij (VIDEO'S)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: hanky panky Schiphol!

Luchthaven Schiphol is jarig! Honderd jaar, maar liefst. Het vliegveld, dat in 1920 officieel werd geopend, is al sinds 19 september 1916 in gebruik. Destijds was de luchtmacht, of wat daarvoor door moest gaan, de enige afnemer. De kanonnen en mitrailleurs zijn al lang en breed ingewisseld voor stewardessen en vrachtterminals. Voordat we afdwalen: hoog tijd om onze nationale luchthaven - dat als cadeautje het prestigieuze predicaat 'Koninklijk' heeft gekregen - eens onder de loep te leggen.

De knip van boer Knibbe

In januari 1916 verkoopt een lokale agrariër, boer Knibbe genaamd, zijn polderland van zo'n twaalf hectare aan het leger. Het levert hem 55.229 gulden op. Een astronomisch bedrag. Er kan begonnen worden aan het vliegveld.

Duizend bommen en granaten

Niet elke periode uit de lange geschiedenis van Schiphol was even prettig. In 1940 bombardeerden de Duitsers het vliegveld, waarna de Amerikanen dit in 1943 nog eens rustig overdeden. In 1944 blazen Duitse commando's de laatste restjes van de luchthaven op.

Miljoenen, miljoenen

Het is iedere keer weer een zoete inval op Schiphol. Als 99-jarige dame kreeg de luchthaven in 2015 ruim 58 miljoen passagiers over de vloer. En dan passeerde er ook nog eens 1,8 miljoen ton vracht door het vliegveld in de polder. Schiphol is het vijfde drukste vliegveld van Europa wat betreft commerciële luchtvaart. Als we het over vracht hebben, komt Schiphol op een prima derde plek.

De wereld rond

Vanaf Schiphol wordt er op 332 bestemmingen gevlogen. Daar zitten New York, Parijs en Buenos Aires tussen. Maar Schiphol is ook jouw toegangsweg naar Pico, Xiamen en Kigali. Dat je het even weet.

De grootste

Met een lengte van 3800 meter en een breedte van 60 meter is de Polderbaan de grootste baan van Schiphol. De Schiphol-Oostbaan is met een lengte van 2014 meter en een breedte van 45 meter de kleinste van de zes banen.

En dan nog even dit..*

Hoe komt Schiphol (een bijna onuitspreekbare naam voor buitenlanders) eigenlijk aan zijn naam? De meest gangbare verklaring dateert uit de tijd dat de Haarlemmermeer nog het Haarlemmermeer was. Het meer stond in een open verbinding met de Zuiderzee en was een plek waar het flink kon spoken zodat vele boten schipbreuk leden. Vandaar de naam Schip Holl of Scheepshol. Het woord hol in de betekenis van ‘graf’.

Een andere theorie legt de link met het woord ‘scheepshaal’, een sloot waar schepen van het ene meer naar het andere meer werden gesleept. Nog een mogelijkheid: een ‘scip hol’ is een laaggelegen stuk land (hol, zoals in Holland) waar hout vanaf werd gehaald voor het bouwen van schepen.

We wensen Schiphol een fantastische dag. Tot snel!

*Uit de 'Hoe Zit Dat' uit Panorama's 25e editie in 2014. Auteur: Ger Laan.