Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Grote zorgen over onze kunstgrasvelden

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: ons kunstgras ligt onder vuur.

Fanatieke voetbalsupporters roepen het al jaren: ''Weg met kunstgras!'' Je begrijpt dat dit een ietwat gekuiste versie is. Maar het punt dat zij maken, blijft onveranderd. Voetbal op kunstgras is als appeltaart zonder slagroom, als seks zonder voorspel. Voetbal hoort op echt gras, daar zullen veel voetballiefhebbers én -spelers het toch wel over eens zijn.

Opmars

Desalniettemin was de opmars van kunstgrasvelden in ons land gigantisch. Er liggen er bijna 2000 in Nederland. Bij amateurverenigingen en bij profclubs. Tien jaar geleden waren dat er nog zo'n 300. En dat is belangrijk om te weten, aangezien in 2006 een onderzoek verscheen van het bedrijf Industox, in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), KNVB en producenten van kunstgrasvelden. De hamvraag: hoe schadelijk zijn de zogeheten rubbergranulaatkorrels, die op kunstgrasvelden gebruikt worden?

Lees ook: Nederlandse voetballers genoemd in matchfixingschandaal

Door de shredder

Niet schadelijk, zo werd in 2006 geoordeeld. Maar dat onderzoek kan door de shredder gehaald worden, als het aan enkele onderzoekers van de Universiteit van Maastricht en de Universiteit van Utrecht ligt. In Zembla presenteren zij vanavond hun bevindingen. Het onderzoek uit 2006 was totaal niet representatief, zo stellen zij. Dat is inmiddels erkend door de RIVM. 

Leukemie

In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is uitgebreider onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van kunstgras. Daar bleek dat relatief veel sporters die op kunstgras sporten te maken krijgen met leukemie. En dat is wel even iets om rekening mee te houden..

De uitzending van Zembla is vanavond op NPO 2 (21:15).