Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hans Kraay jr.: 'Jasje gooien, paardenlul'

Deze week verscheen het boek KRAAY, over de man die aan tafel bij Voetbal Inside vaak heel hard paardenlul roept. De ex-...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Deze week verscheen het boek KRAAY, over de man die aan tafel bij Voetbal Inside vaak heel hard paardenlul roept. De ex-voetballer die vroeger Dennis Bergkamp al in de spelerstunnel een knietje in het kruis gaf. Maar Hans Kraay jr. (56) heeft ook een andere kant. En een demente moeder. Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

Dit is het tweede boek over Hans Kraay jr. in nog geen vijf jaar tijd. Jij dacht: Gijp twee, ik twee?

“Nee, nee, nee en nog eens nee. Ik had bij dat eerste boek het schaamrood al op de kaken staan, maar die schrijver, Iwan Tol, bleef maar aandringen. Hij moest en zou een boek over mij schrijven. Na heel lang nee zeggen, gaf ik het op. Vooruit dan maar. We zijn er samen een half jaar mee bezig geweest, maar tegen Derksen durfde ik er geen woord over te zeggen. Tot een week voordat het verscheen. Toen heb ik het hem opgebiecht in dat schmink-kamertje van VI, je weet wel, waar we altijd op die bank hangen. Ik zeg: Johan, ik schaam mij kapot, maar volgende week komt mijn boek uit. Dus brand me vanavond maar af, dan hebben we dat alvast gehad. Het enige wat hij zei was: Godverdomme Hansie.”

Hij vond je een ijdeltuit?

“Nee, hij vond me een lul. Omdat ik het niet bij zijn uitgeverij had laten uitgeven.”

Dus dit boek is een soort goedmakertje voor Johan Derksen?

“Nou ja, het is natuurlijk meer dan dat, maar toen zijn dochter Marieke me belde, met de dringende vraag of ik niet nog eens aan een boek wilde meewerken, en ik met Vincent de Vries (de schrijver) over het idee had gesproken, toen kon ik natuurlijk onmogelijk nee zeggen. Maar mag ik jou eens wat vragen? Jij legt nu dat opname-apparaatje op tafel, maar ga je dit gesprek dan ook echt helemaal terugluisteren?”

Lees ook: John van Zweden: 'Ik heb het mooiste leven van de wereld'

Dat was ik wel van plan, ja.

“Ja, maar doe je het ook?”

Ja.

“Dan is het goed. Op een of andere manier kom ik in geschreven interviews altijd veel stoerder over dan dat ik ben. Dat komt omdat journalisten het op een gegeven moment beu zijn om dat hele bandje af te luisteren, dan vinden ze het te lang gaan duren, en dat snap ik wel, maar dan gaan ze mij dus woorden in de mond leggen. Dan hoor ik mijzelf in zo'n tekst ineens dingen zeggen die ik nooit zo zou zeggen. Maar echt nooit. Gewoon, omdat ik zo niet ben. Dan is het mijn taal helemaal niet meer, snap je? Ik kan vaak precies de plek aanwijzen waar ze gestopt zijn met luisteren.”

Lees ook: Kees Jansma: 'TV-commentaar is nu behang'

Ook in dit nieuwe boek?

“Eerlijk? In sommige stukken wel.”

Terwijl het boek juist veel meer is dan een verzameling voetbalanekdotes en andere sterke verhalen. Het is soms zelfs zo persoonlijk dat je je als lezer bijna bezwaard voelt. Vooral in het hoofdstuk over je vader en je moeder.

“Mijn moeder is dement. Heel erg dement. Dat bepaalt een groot deel van ons leven. Dat van mijn broer en zus, dat van mij en mijn vrouw Sofie, en vooral dat van mijn vader. Daarom vond ik ook dat het in dit boek moest. Het hoort bij mijn leven. Naar de buitenwereld heb ik het lang verzwegen omdat de familie dat zo wilde, maar ik ging daar steeds meer onder gebukt. Ik werk in de voetballerij, nee, ik lééf in de voetballerij.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze redacteur Jochem Davidse met Hans Kraay jr.? Je leest het in editie 44 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.