Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Passage: Fred Ros over het plannen van liquidaties

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: het Passage-proces gaat verder.

De meest langslepende zaak in de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak begint deze week aan een nieuw hoofdstuk: het liquidatie-proces, dat ook wel bekend staat als het Passage-proces - of simpelweg 'Passage'. De zaak, inmiddels ver in het hoger beroep, gaat over zeven liquidaties in de onderwereld, waaronder de moorden op vastgoedhandelaar Cees Houtman in 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Deze week zullen de hoofdverdachten in de zaak -  Dino Soerel, Jesse R., Siegfried S. en Mohamed ‘Moppie’ R. - dan ein-de-lijk horen welke straf het Openbaar Ministerie eist.

Lees hier meer van ons misdaadnieuws

In de nor

Ook voor Fred Ros is dat het geval. De kroongetuige heeft het in vergelijking met de rest redelijk gemakkelijk. Ros zal geen langere celstraf krijgen dan vijftien jaar, omdat hij samenspant met justitie. Da's vijftien jaar meer dan wij (hopelijk) ooit in de nor zullen belanden, maar het is verre van het levenslang dat de andere verdachten boven het hoofd hangt. 

Plannen van liquidaties

Over kroongetuige Fred Ros heeft Panorama meermaals gepubliceerd. In oktober 2014 verscheen in ons blad een voorpublicatie van het boek De Ros-tapes van misdaadverslaggever Hendrik Jan en Anna Korterink. Over het plannen van liquidaties schrijven vader en dochter Korterink het volgende ('De Fred Ros Tapes', Panorama editie 43, 2014).

''Fred Ros gaat tegenover de officieren van justitie Michiel Zwinkels en Betty Wind eerst aan de tafel zitten om de grote lijnen van zijn verklaringen door te nemen. Ze hebben het over wie er allemaal betrokken zijn bij het plannen van een liquidatie.

Fred: ''Dat beslissen ze met zijn allen: die loopt in de weg en, dat vond men dan, bijvoorbeeld omdat er te weinig geld kwam of dat er wat tegengehouden werd. Als iemand omvalt dan gaan ze d'r met zijn allen op af, omdat ze weten dat hij nog geld te goed heeft. Dat nemen ze dan over.''

Zwinkels: ''Dat beslissen met zijn allen. Wie zijn die 'allen'?''

Fred: ''Nou, van Willem en Dino weet ik het zeker. En grote vermoedens dat Stanley (Hillis, red.) daar ook bij was.''

Wind: ''Waar moeten we Ali A. plaatsen in dit geheel?''

Fred: ''Ali A. is eigenlijk iemand die, als Dino bijvoorbeeld weg was of eventjes een weekje niks deed of iets anders deed, dan gaf Ali, dan hadden hun contact. Ali is ook opdrachtgever van twee andere eh één uitgevoerde, liquidatie, en de andere niet.''

Wind: ''Weet jij wanneer Jesse en La Serpe begonnen zijn?''

Fred: ''Ja ik dacht omstreeks hetzelfde, ja Houtman, misschien twee weken daarvoor hebben ze het gehoord of drie weken. 2 november is Houtman geliquideerd in 2005. Nou dan zullen ze een maand van tevoren, zullen ze denk ik wat gehoord hebben.''

Zwinkels en Wind: ''Houtman of Van der Bijl?

Fred: ''Houtman.''

Wind: ''En Van der Bijl?''

Fred: ''En Van der Bijl ook denk ik. Ik heb ze weleens horen praten dat iets in volgorde moest. Dus Houtman eerst en niet andersom. Dat is iets, dat is wel wat ik gehoord heb.''''We blijven het proces volgen.