doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Afgezet in bad standing, de vrees van elk motorclub-lid

Motorclubleden die een 'bad standing’ krijgen. Het wordt te pas en te onpas in de media genoemd. Het meest opvalle...
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b62362ab14 img{#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b62362ab14 img{#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b62362ab14 img{#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b62362ab14 img{#fig-616b62362ab14 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Motorclubleden die een 'bad standing’ krijgen. Het wordt te pas en te onpas in de media genoemd. Het meest opvallende ‘oneervolle ontslag’ van de afgelopen tijd is die van een hele club in het continent Europa: de Mongols MC. Een verhaal over de ontwikkeling van het fenomeen ‘bad standing’ binnen de bikerswereld. “Het is niet meer wat het geweest is.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De zaak Clement H.

Afgelopen oktober gingen verschillende media weer los over een eventuele bad standing, nadat de zaak van de 41-jarige Clement H. in het nieuws kwam. De Schiedammer H. is een ex-lid van motorclub No Surrender en heeft op dinsdag 10 mei 2016 vanuit het ziekenhuis aangifte gedaan van mishandeling. Hij is naar eigen zeggen op de vrijdag daarvoor op een begrafenis van de vader van een van de clubleden geweest. Vervolgens neemt een aantal leden hem mee in een auto naar een bosgebied waar ze hem zwaar mishandelen. Uiteindelijk belandt Clement H. met gebroken botten in zijn gezicht en lichaam in het ziekenhuis. Terwijl hij herstellende is, komt een kleine delegatie van No Surrender nog bij hem op bezoek in het ziekenhuis, zo vertelt H. tegen de politie. Ze willen dat hij op social media zet dat hij een motorongeluk heeft gehad. De politie neemt de zaak erg hoog op en weet op dinsdag 15 november enkele arrestaties te verrichten. Met een forse knal blaast een arrestatieteam van de politie in de vroege ochtend de voordeur van een woning in Oss aan flarden. De speciale eenheid van de politie dringt de woning binnen en slaat de 46-jarige Errol P. in de boeien. P. is eigenaar van een boksschool in Oss en tevens lid van motorclub No Surrender. De politie verdenkt P. van betrokkenheid bij de mishandeling van Clement H.

Lees hier meer van ons misdaadnieuws

Dat bij de politie alle alarmbellen gaan rinkelen na zo’n mishandeling is niet zo vreemd, maar dat een lid van een motorclub met de politie praat, is wel opvallend. Sterker nog, H. deed in november ook zijn verhaal in het NRC. Een journalist van de krant is bij hem op bezoek geweest in de gevangenis waar hij vastzit voor een mishandeling en er zou een wapen bij hem thuis zijn gevonden. “Zonder maar één vraag te stellen werd ik zo goed als doodgeslagen,” zegt H. in de krant. Navraag bij No Surrender leert dat Clement H. geen bad standing heeft gekregen voordat de mishandeling plaatsvond, maar door met de politie te praten en andere clubleden erbij te naaien, is een bad standing in ieder geval wel onvermijdelijk.

Lees en zie ook: 'Klaas Otto beraamde aanslag op No Surrender-baas'

Wat is bad standing?

De term bad standing is een typisch fenomeen in de wereld van de motorclubs. Maar wat houdt het eigenlijk in? Simpelweg komt het erop neer dat leden van motorclubs zich moeten houden aan een aantal regels binnen de club. Doe je dat niet, kun je een straf verwachten. En in het ergste geval, krijg je een bad standing. Dan word je de club uitgetrapt. Een biker moet het wel heel bont maken om een ‘oneervol ontslag’ te krijgen. Bijvoorbeeld aanpappen met de vrouw van een brother, geld stelen van de club of liegen over bepaalde zaken. Bad standing is een term uit de Verenigde Staten, waar de oorsprong van de meeste motorclubs ligt, en betekent dat je wereldwijd nooit meer bij een motorclub mag terugkeren. Zo’n besluit wordt meteen binnen de club doorgegeven zodat elk land daarvan op de hoogte is. Het was vroeger ook zo dat je de ‘colors’ – motorhesje met kenmerken van de club – moest inleveren, eventuele tatoeages verwijderen en in sommige gevallen zelfs afstand moest doen van je motor. Tegenwoordig ligt dat wel anders. Er zijn talloze voorbeelden van motorleden die overlopen naar andere clubs. Ook in Nederland, en zelfs als ze hier een bad standing hebben gehad. Neem het voorbeeld van ex-Hells Angel Willem van Boxtel die bij de Angels werd weggestuurd, maar zich later aansloot bij No Surrender.

Lees en zie ook: Crime Online #3: No Surrender (VIDEO)

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de rest van het artikel van misdaadverslaggever Michael de Hoogh? Je leest het verhaal in editie 2 van Panorama, die vanaf morgen (11 januari) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws