Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tussen de Wallen en het schip

Nu steeds meer toeristen Amsterdam bezoeken, veranderen de Wallen in een wetteloze jungle waar wildplassers en andere benevelde lieden het straatbeeld bepalen.

wallen

Nu steeds meer toeristen Amsterdam bezoeken, veranderen de Wallen in een wetteloze jungle waar wildplassers en andere benevelde lieden het straatbeeld bepalen. Fotograaf Jasper Juinen schetst een even prachtig als verontrustend beeld: “Het is er zo druk dat er geen hulpverlener meer door kan.”

Zaterdagavond in de Dollebegijnensteeg, naast de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Als haringen in een ton schuifelen honderden toeristen per uur langs de schaars geklede dames achter de ramen. Er is voor ieder wat wils: groot, klein, slank, volslank, blond, brunette, transgender. Voornamelijk mannen kijken jachtig om zich heen, als junks op zoek naar een snelle fix. Voor hen is seks een snack die achter elk raam verkrijgbaar is en op een avond als deze hebben ze lekkere trek.

Massatoerisme is steeds meer een vloek voor een stad als Amsterdam waar vorig jaar één miljoen meer hotelovernachtingen werden geboekt dan in 2017: 16,9 miljoen. Dat het daardoor ook steeds drukker wordt in de toch al zo smalle steegjes op de Wallen is een logisch gevolg, maar ook een logistieke ramp die nauwelijks te overzien lijkt. Want wat als er iemand gewond raakt in het prostitutiegebied, hoe snel kan een ambulance zich door de dronken menigte wurmen?

Voor The New York Times bracht Jasper Juinen (46) uit Utrecht de keerzijde van massatoerisme op de Wallen in beeld. Zes weekenden lang dompelde hij zich onder in een wereld waar nauwelijks nog wetten, normen en regels zijn en die volgens hem vooral ook ‘liefdeloos, hard en kil is’. “Kijk naar deze foto,” zegt hij terwijl hij wijst op de man met sigaret die langs de van achter gefotografeerde prostituee loopt (zie opening). “Aan zijn blik zie je dat hij op jacht is, als een wild dier op zoek naar een prooi. Het is een verdrietige en koude bedoening.

Ik was een avond bij die prostituee om haar wereld te fotograferen. Af en toe werd ons gesprek onderbroken door iemand die een snelle beurt wilde. Dan verontschuldigde ze zich en zocht ze voor tien minuten een ander kamertje op. Eén keer ging het zo tekeer dat ik met andere prostituees ben meegelopen om te kijken wat er aan de hand was. Toen de deur openging, hoorde ik hoe ze haar klant tot de orde riep. Fuck or suck! zei ze tegen hem. Ze stond haar mannetje wel. De meeste meiden zijn echt de baas op de Wallen.”

@backlink(256731)

Wil je het hele artikel over de Wallen lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..