Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Wij doen niet aan mode, wij doen aan stijl’

Deze week verschijnt Schorem, het boek over de gelijknamige barbershop in Rotterdam. Even bellen met Leen, samen met Bertus het grootste gespuis van die hele tent!

‘Wij doen niet aan mode, wij doen aan stijl’

‘Honden zijn welkom, vrouwen niet,’ lezen we al in een van de eerste regels.

“Welnee joh, vrouwen zijn hartstikke welkom. Dit stamt nog uit de tijd dat we aan het verbouwen waren, tien jaar geleden. We hadden de ramen dichtgekalkt, dus niemand kon zien wat hierin zou komen. Er hing alleen zo’n bordje op de deur, van een hond wél en een vrouw niet. Voordat we opengingen, was dat ding al meer dan vijfduizend keer gefotografeerd. Dat kun je wel een vliegende start noemen, ja.”

Inmiddels schieten barbershops als paddenstoelen uit de grond. Zijn jullie de trendsetters?

“Natuurlijk niet. Wij doen niet aan mode, wij doen aan stijl. Daarbij: barbiers zijn er al tweeduizend jaar. Een prostituee beoefent het oudste beroep ter wereld, daarna een barbier. Maar oké, dat onze winkel zo’n vlucht zou nemen is nooit de bedoeling geweest. Daar zijn we ook veel te nuchter voor. We doen wat we leuk vinden en geen gezeik. Ik bedoel: het moet ook leuk blíjven. Een jaar of vijf geleden stond hier bijna elke dag een rij van honderd man voor de deur, dat is te veel. Nu hoef je doordeweeks ‘maar’ een uurtje te wachten, in het weekend misschien een uurtje langer.”

Wordt het allemaal minder?

“Zeker niet, het gaat allemaal heel organisch. Ik bedoel: het kan allemaal nog groter en nog gekker, maar daar passen we voor. Hoe vaak we al niet een grote deal konden sluiten met een bedrijf als Philips en waar we altijd nee tegen hebben gezegd. We gaan niet opeens elektrisch scheren, hou op zeg: we scheren met een open mes. Je hebt wel ballen nodig om dat tegen Philips te kunnen zeggen.”

Zo te lezen zit het met jullie ballen wel goed. Jullie reizen als ware rocksterren de hele wereld over.

“Bertus en ik zitten zo’n zes maanden per jaar in het buitenland ja, van Japan tot Amerika. Niet normaal wat we daar allemaal meemaken. In Tokio staan de mensen netjes in de rij voor ons, maar in landen als Brazilië en Italië kennen ze geen gêne. Daar rukken ze de kleren van je lijf als je niet uitkijkt. We hebben een show die The Worst Hair Show In The World heet, en dat dekt volgens mij wel de lading. Het duurt een uurtje of twee: Bertus vertelt en ik snij ondertussen een kapsel of zeven. Eigenlijk is het één grote komedie, precies zoals we het willen. We zijn vroeger vaak genoeg in slaap gevallen tijdens een of andere haarshow, zó fucking saai. Ik dacht: dat kan vast anders.”

Het boek staat vol met heerlijke anekdotes: is het wel rock-’n-roll om dat allemaal prijs te geven?

“Je vertelt het hele verhaal of helemaal niet. Wij lullen er ook niet omheen: als het leuk is, is het leuk en als het kut is, is het kut. We praten ook gewoon open en eerlijk over depressies en angsten, want soms loopt het leven niet zoals je wilt. Maar maak je geen zorgen: het is vooral heel leuk.”

En dat allemaal opgeschreven door een vrouw.

“Ja natuurlijk: wij houden van vrouwen!”

Schorem, geschreven door Floor Boogaart, verschijnt op donderdag 5 maart, twee dagen voor de start van de Boekenweek die dit jaar als thema Rebellen & Dwarsdenkers heeft.