De woonstijl Scandinavisch design doe je al snel tekort. Het is voor veel mensen een manier van leven geworden. En ja, juist ook voor mannen! De meubels moeten in alle gevallen het leven gemakkelijker maken en het liefst ook nog een ‘probleem’ oplossen. De meubels zijn van hout, de kleuren licht en de uitstraling minimalistisch.
Wie aan Scandinavië denkt, die denkt aan de Finse sauna, de typische architectuur en de fjorden. Maar daarnaast kan je ook zeker denken aan het Scandinavische design. Want dat is hot en blijft hot. En dat is op zich niet zo verwonderlijk. Scandinavisch design is een eenvoudig design, al wil eenvoudig niet zeggen dat er van schoonheid geen sprake is. Het is een design wat voor iedereen gemakkelijk en simpel in gebruik is, maar ook een betaalbaar design.
Het is een design voor iedere woning
Het Scandinavische design staat voor simpele vormen, subtiele overgangen en natuurlijke materialen als bijvoorbeeld blank hout, aluminium en staal. Dit geldt niet alleen voor de toepassing in de meubels en verlichting, maar ook voor de kleding die men in Scandinavië draagt. De uitstraling van een Scandinavisch design is fris en vooral puur. Deze uitstraling maakt het Scandinavisch design zo populair, het zal ook altijd een hot design blijven. De simpelheid maakt het design ook tijdloos en in ieder huis toepasbaar. Dus wat voor huis je ook hebt, het Scandinavisch design is eigenlijk voor iedereen geschikt.
Problemen? Uitdagingen!
Scandinavische designers werken anders dan designers in de rest van de wereld. Deze designers denken voornamelijk in oplossingen en zien problemen niet als tegenslagen, maar als uitdagingen. De meubels zijn vooral praktische en innovatief. Bij het ontwerpen van de meubels speelt de vraag ‘wat heeft de mens nodig’ steeds de hoofdrol. De designers hebben een goed gevoel voor beeld en vormgeving. Het wordt nooit uitbundig, maar blijft vooral strak en minimalistisch. Nooit leiden de ontwerpen af, wel worden je meubels je pronkstuk. Ondanks dat, zorgen de Scandinavische meubels altijd voor een rustige uitstraling in je woning.
Natuurlijke en ecologische materialen
Natuurlijke en ecologische materialen zijn belangrijk bij de productie van de meubels. Scandinavisch designers weten dit allang. Sterker nog, in heel Scandinavië is het nooit anders geweest. Duurzaam wonen en het veelvuldig gebruik van steen en hout is men in Scandinavië al jarenlang gewend. Dat zie je ook terug in de kleuren van de meubels die verkocht worden. Die kleuren zijn meestal zwart, bruin, blauw en groen. Voorstanders van dit design vinden juist de strakke en frisse uitstraling die het Scandinavisch design biedt, een genot voor het oog. Daarnaast kan je deze kleuren juist prima gebruiken als basis voor het creëren van sfeer.
Wel is het belangrijk bij het Scandinavisch design, dat je de hoeveelheid accessoires beperkt. Kies voornamelijk voor een aantal trendy accessoires en metalen vazen. Houd wel rekening met de keuze voor de materialen die je maakt en probeer te kiezen voor linnen, zijde, rotan en wol. Deze natuurlijke materialen sluiten mooi aan op het Scandinavische design. Zo blijft je inrichting mooi, simpel en puur en bovendien toegankelijk voor iedereen. Het Scandinavische design is daarnaast ook niet een etiket dat alleen op meubels past. Je ziet het in Scandinavië bijvoorbeeld terug in de kleding die gedragen wordt of in het gebruik van materialen voor het bouwen van de huizen.
Een casual design, in kleding en meubels
Scandinavisch design is een term die al vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw aanwezig is in de woninginrichting. Destijds werden eisen gesteld aan producten die aan dit label wilden voldoen. Veel van die regels zijn zo gebleven. Zo moet het design bestaan uit een functioneel ontwerp en staat de rustige en eenvoudige uitstraling centraal. Daarom is het ook voor meubelmakers uit andere delen van de wereld prima mogelijk om meubels met Scandinavisch design te maken en te verkopen. Als we een zijstap maken en kijken naar kleding gebaseerd op het Scandinavische design, dan zie je, net als bij het interieur, een minimalistisch stijl en een casual uitstraling terug. Ook in deze kledingstijl is het gebruik van natuurlijke materialen en een pure uitstraling belangrijk.
Veelvuldig gebruik van de lichtinval en zachte kleuren
Het Scandinavische design wordt gekenmerkt door een ruime hoeveelheid licht en het veelvuldige gebruik van zachte kleuren. Die hoeveelheid licht is niet zo verwonderlijk overigens. In de Scandinavische landen zijn relatief weinig zonuren, behalve midden in de zomer, dan is het hele dagen licht. Maar de overige dagen in het jaar kunnen lang en koud aanvoelen. Elke lichtinval is op die dagen dus meegenomen. De meubels hebben vaak pasteltinten en wat neutralere kleuren. Deze brengen op de donkere dagen toch wat warmte in huis. In geen enkel Scandinavische inrichting ontbreekt dan ook de kleur wit. Zo kan jij, als man, ook prima een Scandinavisch design toepassen in je woning.
Het gebruik van natuurlijke materialen
Een Scandinavisch design staat, zoals al benoemd, voor het gebruik van natuurlijke materialen. Alle natuurlijke materialen passen in deze woonstijl maar hout vormt echter de basis van het Scandinavische design. Mensen die voor het pure Scandinavische design willen gaan, hebben hierbij de keuze uit de lichte houtsoorten in de vorm van essen- of berkenhout. Uiteraard is donker hout ook mogelijk, met een white wash eroverheen. Zo behoud je de puurheid van het Scandinavisch design maar creëer je ook een stoere uitstraling. Je kunt hout in zo goed als alle vormen terug laten keren en écht de hoofdrol geven. Denk maar eens aan een houten keuken of zelfs aan houten wanden. Je kunt het aan de andere kant ook wat eenvoudiger en subtieler aanpakken natuurlijk. Zo kun je prima een begin maken met houten accessoires om zo langzamerhand het Scandinavisch design door te voeren in je meubels.
Minimalisme en het beperken van accessoires
Minimalisme is een ander uitgangspunt bij een Scandinavisch design. In Scandinavië is men lang gewend geweest om in een kleine ruimte te leven. Daardoor was het simpelweg onmogelijk om veel spullen te hebben. Ook was er weinig plek voor kleurrijke accessoires. Met die wetenschap is het eerste wat je doet als jij dit design in je woonstijl wilt toepassen, is de bezem door je huis halen. Beperk de accessoires en kies voor de vrije ruimte. Of anders; houd het allemaal zo simpel, clean en strak mogelijk.
Hout is en blijft het allerbelangrijkst voor deze manier van wonen
Ook in een Scandinavisch design kun je dus prima sfeer brengen. Denk hierbij maar eens aan bloemen en planten bijvoorbeeld. Met deze versiering wordt de ruimte meteen een stuk kleurrijker en wordt de sfeer meteen anders in je woning. Het Scandinavische design zie je ook in de woningbouw zelf terug, want in Scandinavië stuit je vooral op houten woningen die nog wel eens in de meest bijzondere kleuren worden geverfd. Dat er voor zoveel hout gekozen wordt, is logisch. Scandinavië staat namelijk bekend om de uitgestrekte bossen waardoor hout, vanuit een historisch perspectief, gelijk al een belangrijk bouwmateriaal is geworden. Voordeel van een houten woning is dat er met prefab pakketten gewerkt kan worden. Dit scheelt in het bouwproces een hoop tijd.
Een prefab pakket houdt in dat er al, voorafgaand aan de bouw, materialen aan elkaar worden geplaatst en vervolgens worden vervoerd. Meestal zie je dan al binnen een dag de contouren van je nieuwe, houten woning. Vaak wordt gekozen voor het impregneren van het hout. Deze behandeling verlengt de levensduur van je hout en beschermt het tegen invloeden van buitenaf. Daardoor maak je het hout van je huis al meteen een stuk duurzamer.
Een stukje geschiedenis
We hebben alle mooie Scandinavische meubels te danken aan een designstroming die in 1936 is ontstaan in de landen Zweden, IJsland, Denemarken, Noorwegen en Finland. Daar ontstond een design dat functioneel was en minimalisme uitstraalde. Die stroming werd weer veroorzaakt door het uitbrengen van een magazine in 1914. ‘Sierlijk werk’ was de titel van het magazine. Het liet meubels zien die wel wat leken op Art Nouveau. In 1930 ontstond zo een tentoonstelling over Scandinavisch design, aanvankelijk eerst alleen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Later echter werd de expositie uitgerold en maakte het design ook opkomst in Amerika en Canada. Daarmee was het hek van de dam en was Scandinavian design definitief geboren. Het doel van dit design blijft echter steeds om met de meubels het dagelijks leven beter te maken. Dat gebeurt met strakke lijnen, eenvoudige ontwerpen en organische materialen. De Scandinavische stijl van wonen is sterk geïnspireerd op de natuur en lichte kleuren waren en bleven belangrijk binnen deze manier van leven. Want een Scandinavische design is niet alleen een woonstijl, maar een manier van leven.
Kortom...
Ben jij liefhebber van Scandinavisch design, dan hang je een design beweging aan die begin vorige eeuw is ontstaan in de vijf Scandinavische landen. Een Scandinavisch design inrichting is een functionele inrichting met meubels die sterke trekken van het minimalisme in zich hebben. Er wordt vooral gewerkt met lichte materialen en hout voert de boventoon. De meubels volgens deze stijl moeten het leven gemakkelijker maken en vooral een functie hebben.
Ondertussen zie je Scandinavisch design ook terug in kleding en zelfs in smartphones en de Scandinavische auto’s. Daarom is het ook een beweging en dus meer dan alleen een manier om je woning in te richten of een bepaald type meubel. Vergeet niet dat een een inrichting met dergelijke meubels wel degelijk warm en sfeervol kan zijn. Pas echter wel op met de hoeveelheid accessoires en stem deze goed af op je meubels. Geniet vooral van de vrije ruimte en hecht waarde aan de lichtinval.
Ben jij liefhebber van een Scandinavisch design, maar weet je niet hoe je dit op een fatsoenlijke manier in je woning kan toepassen? Laat een reactie achter of doe extra wooninspiratie op. Is het Scandinavisch design bij nader indien écht niets voor jou? Verdiep je in andere woonstijlen!