Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
3

Zuidafrikaanse familiemoordenaar Henri van Breda staat terecht

Henri van Breda, die naam klinkt zo Hollands als de stad in Noord Brabant. Toch betreft het hier niet iemand uit Nederla...

Henri van Breda, die naam klinkt zo Hollands als de stad in Noord Brabant. Toch betreft het hier niet iemand uit Nederland, maar een Zuidafrikaan. De nu 21-jarige verdachte staat vandaag in Kaapstad terecht voor de moord op zijn ouders en zijn broer, 27 januari 2015. Henri heeft deze moord volgens de politie uitgevoerd met een bijl. Hij zou een zware drugsverslaafde zijn wiens toelage was stopgezet door zijn ouders. De methamphetamine-junk zou daarop compleet door het lint zijn gegaan. De drievoudige moord vond plaats in een golf-resort in Stellenbosch, in Zuid Afrika. De slachtoffers dat zijn de stinkend rijke pappa Martin van Breda (54), mamma Teresa van Breda, en broer Rudi van Breda. 

Geblokt

We weten dat Henri deze moord heeft gepleegd op basis van meerdere bewijsvormen. Zo zou Henri aan de slachtpartij zelf lichte verwondingen hebben overgehouden. Zusje Marli van Breda zal tijdens het proces als de belangrijkste getuige optreden. Ook zij is een slachtoffer van het bijl-incident maar ze wist nog net te ontkomen aan de razernij van haar broer. Probleem is: ze herinnert zich niets meer van de aanslag op haar leven. Haar hersenen lijken het moment te hebben geblokkeerd. Uiteraard komen ook forensisch deskundigen aantonen dat Henri de moordenaar is.

Erfenis

Henri lijkt aldus een dikke straf te krijgen en zal ongetwijfeld voor lang achter de tralies verdwijnen. Maar toch zit er nog een addertje onder het gras. Henri zou ondanks de moord net als zijn zus nog altijd recht hebben op de miljoenenerfenis die zijn vader na laat. Daarbij zou het in zijn geval gaan om 15 miljoen euro. Pappa Martin was een succesvolle vastgoedmakelaar, ondermeer als mede-directeur van een Duitse firma Engel & Völkers. Martin was met zijn gezin zojuist teruggekeerd in Zuid Afrika, na een periode in Australië te hebben gebivakkeerd. Naar verluid stond hij op het punt de deal van zijn leven te sluiten. Dat bracht spanningen met zich mee. Getuigen hebben een urenlange familieruzie gehoord voordat zoon Henri naar de bijl greep.

Hoofdwond

Forensische experts vonden het lichaam van Rudi - destijds 21 jaar - op een van bloed doordrenkt bed, naast dat van zijn vader. Beide mannen waren ernstig toegetakeld met een bijl. Het lichaam van moeder Theresa hing tegen een balkon aan, met een gapende hoofdwond. Zus Marli lag in een kamer, met een ernstige nekwond. Men vond twee moordwapens, een keukenmes en een 4,5 kilo wegende houtbijl, die onder het bloed zat. Henri zelf zou zichzelf enigszins hebben verwond om zo de indruk te wekken dat ook hij slachtoffer was van de moordpartij.

Grinniken

Henri wacht drie uur, totdat hij de hulpdiensten belt. Een opname van dat moment is verstrekt aan de rechtbank. Daarop zou te horen zijn dat Henri de politiemedewerker eerst rustig uitlegt dat zijn familieleden allemaal ernstig verwond zijn en zelfs grinnikt bij het beschrijven van de details daarvan.

Vriendin

Henri is maandenlang op vrije voeten gebleven omdat de Zuid-Afrikaanse politie de zaak niet rond kreeg. Zus Marli herstelde ondertussen maar traag van haar verwonding. Zij studeert nu weer, en heeft Henri een enkele maal gezien, onder strenge supervisie van de autoriteiten. Henri is er in de tussentijd in geslaagd een relatie aan te knopen met een knappe vrouw, Janse van Rensburg, die net als hem een drugsprobleem heeft. Zij staat hem nu bij tijdens zijn proces en is er honderd procent van overtuigd dat hij onschuldig is. Zodra Henri wordt veroordeeld voor moord kan hij volgens de wet geen aanspraak doen op de miljoenenerfenis. Maar mocht hij voor een minder zwaar vergrijp worden veroordeeld (doodslag) dan heeft hij er wellicht wel recht op.

Martin en Theresa van Breda

 

 Marli van Breda

De Bredaatjes in betere tijden