Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De opkomst van het driemanschap (deel 1)

De officier van justitie hield gisteren tijdens het Holleederproces een verhaal over de samenwerking tussen Hillis, Holleeder en Soerel: De Ouwe, De Neus Commissaris Rex.

De opkomst van het driemanschap

Alsof het een jongensboek was dat werd voorgelezen aan een schare pubers, zo lardeerde officier van justitie Lars Stempher zijn in meerdere opzichten 'historische' 'Hollandse' requisitoir over 'De Ouwe', 'De Neus' en 'Commissaris Rex' met zinnen als: "En toen was daar de geboorte van het driemanschap." Het was leuk om naar te luisteren, daar in De Bunker. En soms ook best vermoeiend vanwege de vele details. Opmerkelijk ook: er bestaan geen foto's waarop zowel Hillis, Holleeder als Soerel gedrieën samen te zien zijn. Althans, die hebben de media nooit gehaald. 

Bonnetjes

De aanname van justitie is dat het driemanschap Holleeder, Hillis en Soerel samen spande om zich te verrijken ten koste van anderen. Soms sloot Ali Akgün zich bij hen aan. Ook deze Turkse Nederlandse crimineel had zo zijn bonnetjes te vereffenen.

Veel was de meeste volgers van het proces al bekend. Al klonk een enkele anekdote best wel als nieuw. Zo zou Stanley Hillis ooit eens bij een observatie heel geagiteerd hebben gekeken naar Holleeder. Op 17 september 2005, vlak voor de liquidaties van Evert Hingst, Houtman en Mieremet, wordt Holleeder door een verbalisant gezien met een man die door de verbalisant later van een foto wordt herkend als Hillis. Geconstateerd is dat Hillis boos lijkt, hij maakt drukke gebaren met zijn armen. Dit speelde zich af buiten voor café Van Dijk op het stadionplein in Amsterdam. Justitie zou er goed aan doen om deze beelden tijdens een later onderdeel van het requisitoir eens te tonen, onder het motto: eerst zien dan geloven.

Kroongetuige

Een groot aantal getuigen zouden justitie op dit drietal hebben gewezen. Een aantal daarvan is inmiddels vertrokken naar de eeuwige jachtvelden: Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Een aantal is gestrikt door justitie: Peter la Serpe en Fred Ros. Een van hen is anoniem gebleven: Q5. En tenslotte is er nog Hidir Korkmaz, die zowel dood is maar toch een kroongetuige was van justitie.

Stempher legde uit dat wat hem betreft het powertrio al aan het einde van de jaren negentig actief moet zijn geweest. Hij legt deze wetenschap in de handen van kroongetuige Fred Ros, die hierover heeft verklaard. Ook al werden ze als drietal nooit samen gespot, de drie hadden toch dezelfde gewoontes. Zo huurden ze alledrie auto's bij Jantje Brouwer in Haarlem, en lieten die prepareren met geheime vakjes.

Holleeder, omstreeks 2000 bij Jantje Brouwer. Hij staat links voor de kijker.

Leider

Wie nou precies de leider van het drietal was zal waarschijnlijk tot na dit proces een punt van discussie blijven. Volgens Hidir Korkmaz stonden Holleeder en Soerel op gelijke voet. Endstra twijfelde weleens. Dan weer noemde hij 'Rex' ofwel Dino Soerel de absolute baas. Dan weer kwam het hem toch voor dat Hillis ook wel veel macht bezat. Vooral ook omdat Holleeder het aan hem altijd voor deed dat hij namens hen sprak.

Stempher lardeerde het verhaal met CIE-gegevens, zoals deze: "Stanley heeft belangen in Spanje en Aruba. Stanley is de baas, Dino is de uitvoerder en Willem Holleeder is de prater en laat mensen betalen. De dag dat ‘die lange’ omvalt is het afgelopen. Het gaat om een heleboel geld dat in onroerend goed zit.” De lange is hier een verwijzing naar Holleeder.

Moordcommando's

Het drietal heeft elkaar volgens het OM, op verschillende momenten, ooit leren kennen in de bajes. Dat is al lang geleden, eind jaren tachtig. De Haagse Hillis en de Amsterdamse Holleeder hebben daarnaast allebei een verleden in de Jordaan, dus er zijn ook gemeenschappelijke kennissen uit de jaren zestig en zeventig, voegen wij er aan toe.

Justitie stelt dat het trio werkte met twee verschillende moordcommando's. De ene is de groep waar Jesse Remmers, Fred Ros en Peter La Serpe deel van uitmaakten, goed voor de moorden op Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Een andere groep bestaat deels uit Turkse mensen en Surinamers, en concentreert zich in Alkmaar. Justitie gaat er vanuit dat deze groep goed is voor de liquidaties van Endstra en Mieremet.

Plannen

Wat erg duidelijk werd gisteren is dat justitie vanuit een breder perspectief van mening is dat het supertrio waarschijnlijk nog meer moorden heeft laten uitvoeren dan hen ten laste is gelegd. Ook zouden er bepaalde liquidatieplannen zijn gesneuveld. In het eerste geval maakte Lars Stempher gisteren duidelijk dat de verdenking dat dit drietal verantwoordelijk is voor de dood van Sam Klepper (overleden in 2000) zeker niet van de baan is. Stempher legde in detail uit dat andere theorieën, bijvoorbeeld dat de Joego Joca Joçíc achter de dood van Klepper zit, niet erg plausibel lijken. Een cruciale schakel in dat laatste 'verhaal' zijn de getuigenissen van drugshandelaar Norbert Stok, die ooit aan justitie vertelde dat hij gebeld was door Joçíc die hem fijntjes verwees waar even later de liquidatie op Klepper te zien zou zijn geweest. Een getuigenis die bij nader inzien nogal wat inconsequenties bevat.

Justitie is zelfs bereid mee te gaan in het door Mink Kok geopperde idee dat de moord op Klepper een 'inside job' is geweest. Vooral het opmerkelijke gedrag van Klepper's bodyguard is daartoe een aanleiding. Daartoe wordt ook een citaat uit het boek Oorlog in de Amsterdamse onderwereld voorgelezen:

“Nadat Sam, Peter Beuving en F.S. het penthouse aan het Gelderlandplein hadden verlaten ging er echter zo veel mis, dat toeval wordt uitgesloten. Om te beginnen droeg lijfwacht F.s. bij het verlaten van het flatgebouw een tv-toestel, met als gevolg dat hij niet in staat was onmiddellijk te reageren toen Sam werd doodgeschoten. Vervolgens moest F.S. door Beuving worden aangespoord zijn uzi te trekken en te proberen de schutter, die er direct van door ging, te raken. F.S., tijdens de Joegoslavische burgeroorlog nota bene lid van een zogeheten antisniper-unit en dus een wapenexpert en een scherpschutter, miste niet alleen aan alle kanten, hij miste ook hoogst opvallend, constateerde de technische recherche later."

Een voorbeeld van een moord die nooit is uitgevoerd, is het plan om Leen Bosnië om te leggen. Deze zakenman, met allerlei belangen in het vastgoed, liep volgens Holleeder in de weg. Hij belette het zicht op Endstra, en liet zich niet beteugelen. Jesse Remmers krijgt volgens justitie de opdracht deze Bosnië iets kleiner te maken, waarbij hij hulp krijgt van de dan nog jonge drugsdealer Patrick Brisban. Maar dat mislukt.

Morgen Deel 2, verder over het driemanschap.