Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

40 jaar na de ontvoering: waar bleef het Heineken-losgeld? 

Deze week is het precies veertig jaar geleden dat Freddy Heineken werd ontvoerd. Destijds werd 35 miljoen gulden losgeld betaald (een enorm bedrag voor die tijd), waarvan 8 miljoen spoorloos is. In het nieuwe boek Het Heineken-losgeld brengen Harry Lensink en Wim van de Pol de route van de verloren 8 miljoen in kaart. Een exclusieve voorpublicatie. Willem Holleeder: “De Achterdam ging naar Cor. Grifhorst nam de bezittingen in Spanje en wat geld. Ik wilde alleen geld hebben.”

Casa Rosso

Op zaterdagavond 10 augustus 1996 gaat de telefoon bij de Amsterdamse ondernemer Jan Otten. Het is zijn jeugdvriend ‘Dikke’ Charles Geerts, eigenaar van een trits panden in de rosse buurt. Hij heeft gedronken, hoort Otten: Geerts is in een vrolijke bui. Hij belt vanuit Maastricht, waar hij te gast was op de bruiloft van advocaat Bram Moszkowicz.

“Ik heb wat voor je, Jan. Jij wilt Casa Rosso toch zo graag?”

Otten pacht het sekstheater al jarenlang van Rob Grifhorst. Recent heeft die te kennen gegeven daar vanaf te willen, waarna Otten zei het bedrijf te willen overnemen. Maar hoe – geen idee. Otten kan zelf geen hypotheek regelen. Hij heeft al eens gepolst of Geerts wellicht heil ziet in de financiering. Maar nu hebben Geerts en Grifhorst elkaar kennelijk getroffen, en die ontmoeting lijkt vruchtbaar.

“Het komt goed, Jan. Ik heb Rob gesproken. Binnenkort gaan we het regelen. Je hoort van me.”

Charles Geerts (l) en Jan Otten

Zo ongeveer moet het gesprek zijn gegaan, die avond in 1996. Nog geen maand later, op 4 september, rijdt Otten naar de Baambrugse Zuwe, de weg vol miljonairswoningen die de Vinkeveense Plassen in tweeën snijdt en waar ook Grifhorst een villa heeft. Wanneer hij de tuin inloopt, die aan het water grenst, waant Otten zich ‘in een maffiafilm’. Op een lange tafel met koffie en broodjes liggen stapeltjes documenten. Ze vertegenwoordigen elk een vastgoedobject van de bewoner: twee speelhallen, de Bananenbar, Casa Rosso en het Erotisch Museum.

Alles is te koop. Als in een Monopoly-spel ligt Grifhorsts portefeuille uitgespreid. Rond de tafel heeft zich een bont gezelschap verzameld. Otten schudt handen met gastheer Grifhorst, diens broer Ruud, Charles Geerts en Willem Holleeder. Verlekkerd kijkt Otten naar de papieren die Casa Rosso vertegenwoordigen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“Charles zei: Zeg maar wat jij wilt. Ik had de gokhallen ook kunnen krijgen, maar ik heb niks met gokken.” Zo herinnert Otten zich een kwart eeuw later de bijeenkomst in Vinkeveen. Hij kiest voor Casa Rosso en ze beklinken de deal. Otten, die net als Marcel Kaatee ooit als stoepier bij het sekstheater is begonnen, financiert de deal met een hypotheek van Geerts.

De recherche ziet de bezoekers de villa binnengaan. Al maanden kijkt en luistert de politie waar mogelijk mee – vanuit auto’s, vanaf bootjes, via telefoontaps en verborgen camera’s – om te achterhalen of Grifhorst zaken doet met de Heineken-ontvoerders.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP E.A.