Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

De liefdes van Willem Holleeder

Uit de editie van 2 maart 2018: Bloedmooie vrouwen zwichtten voor zijn charmes en zwermden om hem heen. Met zijn innemende glimlach en hypnotiserende ogen wond hij ze om zijn vinger. Topcrimineel Willem Holleeder leidde een turbulent liefdesleven. Wie zijn al die vrouwen?

De liefdes van Willem Holleeder

De Grote Liefde: Maike D. (1974)

Relatie: Begin jaren negentig komt Holleeder vrij uit de gevangenis. Enkele jaren later ontmoet hij de veertien jaar jongere Maike en wordt verliefd op haar. In de zomer van 2005 krijgen ze een zoontje. De relatie is volgens D. inmiddels voorbij. Tijdens een politieverhoor begin 2006 zegt ze: “Ik probeer al vijf jaar van hem los te komen.”

Maike D. en Orminda S., de vrouw die volgens de CIE werd ingezet om mannen chantabel te maken.

Type: Maike is volgens kennissen goed opgevoed en goed opgeleid. Een beschaafd en intelligent meisje. Ze is de dochter van de steenrijke zakenman Chris D., mede-eigenaar van onder meer de prestigieuze Rembrandt-toren in Amsterdam-Zuid. Maike doet veel aan sport en gaat graag winkelen en uit eten in Le Garage met vriendinnen als voetbalvrouw Estelle Gullit en Endstra’s ex Anita Schuts.

Over Holleeder:” Nou mam, ik hoef het niet te verloochenen hoor, waar ik mee omga...” (Tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met haar moeder.)

Waarom koos hij Maike: Volgens Endstra was het Holleeder te doen om de miljoenen van haar pa. Holleeder wilde met Maike in gemeenschap van goederen trouwen omdat hij uiteindelijk de Rembrandt-toren in handen wilde krijgen, zei Endstra tijdens de achterbankgesprekken. Quote schatte in 2006 de vastgoedportefeuille van Maikes vader op 584 miljoen euro.

Liefde: Cor van Hout zou in de jaren negentig het plan hebben opgevat om Maikes vader te ontvoeren, maar Holleeder ziet dat niet zitten. Uit ’liefde’ zou het plan dus zijn verijdeld. De kwestie zou een van de redenen zijn voor de breuk tussen de Heineken-ontvoerders. Sommigen geloven zelfs dat het de aanleiding voor Holleeder was om zijn voormalige bloedgabber te laten liquideren.

Bijzonderheden: De verhouding tussen Maike en Willem leidde volgens Willem Endstra tot een breuk in haar familie. Haar moeder zou het ’prachtig’ hebben gevonden.” Die pakt haar helemaal in met parfummetjes en met naar de kapper brengen en dan is ie super (...), helemaal gentleman.” Andere familieleden, onder wie haar vader, zouden minder blij met de relatie zijn geweest.

Haar rol: Justitie verdenkt Maike van afpersing en witwassen. Zo zou Endstra haar 1,2 miljoen euro hebben betaald voor een veel minder waardevolle vennootschap. Een belangrijk deel van Holleeders onroerend goed is ondergebracht in Leijenbergh Vastgoed, een vennootschap die onder directie van D. stond.

Waar is ze nu: Maike is begin 2006 gearresteerd, maar na korte tijd weer vrijgelaten. Ze is veroordeeld voor haar aandeel in de afpersing.

Duitse Nicky: Monique Krawinkel-Visser (1966)

Relatie: Nicky leert Holleeder geleden kennen in café Lexington aan de Willemsparkweg in Amsterdam-Zuid. Daar komt elke dinsdagavond een vaste groep onroerendgoedhandelaren, makelaars en criminelen samen. Onder dat illustere gezelschap bevindt zich Monique Visser, de ex-vrouw van de vermogende Duitse zakenman Christian Krawinkel. Holleeder krijgt een verhouding met Duitse Nicky.

Type: Nicky is gebruind, bezoekt graag de kapper en gebruikt de nodige botox om in shape te blijven.

Over Holleeder:” Ik ken niemand die mentaal zo sterk is en die zo intelligent is en die zo goed over dingen nadenkt,” zegt ze in RTL Boulevard.

Waarom koos hij Nicky: Volgens Endstra ging het Holleeder om de poen. Holleeder hoopte dat Nicky een grote schep geld meekreeg na haar scheiding en zou al trouwplannen hebben gemaakt. Als blijkt dat zijn liefje maar 5 miljoen mark meekrijgt, zegt hij (nog steeds volgens Endstra):” Zorg maar dat je meer krijgt, dan mag je terugkomen.”

Liefde: Nicky neemt het voor haar Willem op tijdens een uitzending van RTL Boulevard. Ze vertelt dat ze zich grote zorgen maakt over hem, omdat hij in hongerstaking is gegaan. Holleeder weigert voedsel zolang hij door een scheidingswand met zijn advocaat moet communiceren. Of het aan Nicky’s offensief ligt, is onduidelijk, maar Holleeder krijgt uiteindelijk zijn zin.

Bijzonderheden: De Neus brengt Nicky tijdelijk onder in een Endstra-appartement aan de Van Eeghenstraat, om de hoek bij Lexington. Als Holleeder haar wil opzoeken, kan hij achterom via de Cornelis Schuytstraat de garagebox in rijden.” Dat is veiliger,” aldus Willem Endstra tegen CIE-rechercheurs.

Haar rol: Holleeder probeert volgens Endstra zijn panden en gokhallen op de Wallen op Nicky’s naam zetten. Zo stond Holleeders huis in Wassenaar op haar naam. Tegen de politie speelt Nicky de onschuld zelve.” Ik weet niet wat Willem Holleeder voor de kost doet,” aldus de Duitse tijdens een verhoor.

Waar is ze nu: Ze is nu naar verluidt weer veilig thuis in Duitsland bij haar ex Christian.

De weduwe: Sandra Klepper-den Hartog (1964)

Relatie: Tussen Sandra den Hartog en Willem Holleeder bloeit na de liquidatie van haar man, drugsbaron Sam Klepper, een innige vriendschap op. Volgens onder anderen John Mieremet, Kleppers oude maatje, hebben de twee zelfs een liefdesrelatie.

Type: Sandra is moeder van twee kinderen en staat bekend als een keiharde tante.

Liefde: De relatie is zeer pikant aangezien velen in het milieu ervan overtuigd zijn dat Holleeder achter de liquidatie van Klepper zit. Mieremet is woedend en weigert nog langer de kosten voor Sandra’s villa in Neerpelt op te hoesten.

Haar rol: Justitie denkt dat Sandra, onder regie van Holleeder, van Willem Endstra 7 miljoen euro uit de nalatenschap van haar man heeft geëist. Bij uitblijven van betaling zou ze haar Joegoslavische maatje Maruf ’Paja’ M. op Endstra afsturen. Maar Sandra zelf beweert dat Endstra haar juist heeft afgeperst.” Meisje, je hebt toch twee kinderen?” zou hij hebben gezegd.

Bijzonderheden: Het verhaal doet de ronde dat Willem Holleeder Sandra monddood moest maken. Holleeder zou de opdracht hebben geweigerd.

Waar is Sandra nu: Ze heeft zich bij de zussen Holleeder gevoegd in de huidige strafzaak.

De Strovrouw: Orminda ’Minnie’ S. (1965)

Relatie: Puur zakelijk. Minnie is de zus van Holleeders partner-in-crime Dino S. die levenslang vastzit voor onderwereldmoorden.

Type: Half-Surinaams en bloedmooi. Donkere krullen, olijfkleurige huid. Oogt tien jaar jonger dan ze in werkelijkheid is. Haar relatie met Holleeder? "Luchtig," verklaart ze begin 2006 tegen haar ondervragers. "Ik heb op de Nieuwmarkt gewerkt en daar zag ik hem weleens voorbijschuiven."

Bijzonderheden: Orminda zat zeven jaar geleden in de auto naast de Haarlemse crimineel Rinus Holman toen hij werd doodgeschoten. Holman had volgens familieleden ruzie met Holleeder over een geripte partij drugs. De 1,2 miljoen gulden die volgens Holmans broer op het moment van de aanslag in Holmans auto lag, is naderhand nooit teruggevonden.

Haar rol: Volgens de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) hebben Holleeder en Dino S. haar ingezet om mannen in de val te lokken en anderen ’te bedanken voor bewezen diensten’. Met andere woorden: Minnie moest de mannen chantabel maken en anderen tevreden houden. Een van haar slachtoffers zou Holleeders voormalige advocaat Bram Moszkowicz zijn geweest. De politie onderschept diverse amoureuze sms’jes van Holleeders gewezen advocaat, waaronder:” Minnie, ik wil je.” Over de advocaat en Orminda meldt de CIE verder:

"Orminda is gestopt omdat ze niet langer wil ingaan op de wensen van Bram Moszkowicz."

Orminda’s rol is volgens justitie ook die van strovrouw. Endstra kocht voor 1,3 miljoen euro aandelen van haar. Een jaar eerder had hij datzelfde pakket aan haar verkocht voor 10.000 euro. Orminda over deze buitengewoon lucratieve deal:” Als je hoort wat er allemaal wordt verdiend in de vastgoedwereld, dan valt dit bedrag nog wel mee.” Volgens Minnie hielp Endstra haar omdat ze een geheime relatie met hem had.

Orminda Soerel wisselde ook amoureuze sms’jes uit met Moszkowicz

De Vrouw van De Ouwe: Apolonia van V. (1959)

Relatie: Vriendschappelijk.

Type: Kleuterleidster en de ex-vrouw van Stanley Hillis, volgens ingewijden een grotere crimineel dan Holleeder.

Over Holleeder:” Willem Holleeder ken ik van een vakantie van zo’n twaalf jaar geleden.” (Tegen haar ondervragers.)

Haar rol: Ze woonde voor een schijntje in een Endstra-pand aan de Quinten Massijsstraat in Amsterdam-Zuid. Endstra, die het pand naar eigen zeggen in de verkoop had voor een half miljoen euro, zei daartoe te zijn gedwongen door Holleeder en Hillis.

Bijzonderheden: Tijdens een verblijf in het buitenland, jaren geleden, verhuurde Apolonia haar huis onder aan topcrimineel Mink Kok.

Het Model: Chantal O. (1974)

Relatie: Vriendin. Chantal zat naast Holleeder in diens auto toen de politie hem arresteerde.

Type: Licht exotisch met lang kastanjebruin haar.

Over Holleeder: Tegenover de politie verklaart ze dat ze geen relatie met De Neus heeft.” Ik ken hem uit de stad. (...) Ik kwam hem weer tegen en het klikte.

(...) Ik zie ook niet in wat er verkeerd aan is om met iemand een hapje te eten.”

Bijzonderheden: Haar ex, ook al een vastgoedman, zou uit jaloezie over de relatie tussen Chantal en Holleeder roddels hebben verspreid. Het kwam hem prompt op een telefonische bedreiging van De Neus te staan, waarbij de politie fijntjes meeluisterde.

Haar rol: De politie verdenkt haar op zeker moment van heling. Maar tot een officiële aanklacht is het nooit gekomen.

In Yab Yum zou Holleeder wel een ton per avond hebben besteed

De Boze Ex: Ank Friedländer

Relatie: Ank is een ex van Holleeder.

Over Holleeder:” Ik ben helemaal niet bang geweest voor Willem Holleeder, nooit geweest trouwens.” (Bij de rechter-commissaris in januari 2007.) Ank zou in grote onmin met haar ex leven.

Bijzonderheden: De Jaguar van Rolf Friedländer wordt tijdens de nacht van 7 december 1999 onder vuur genomen. Diezelfde nacht vliegt er een kogel door de voordeur.

Haar rol: Ank deed na de schietpartijen bij de politie een boekje open over hoe haar man in 1988 is afgeperst door onder anderen Willem Holleeder. Het was een klassiek afpersingsverhaal. Pel Friedländer, de zoon van Rolf, had een vriendinnetje, een barmeisje uit de Amsterdamse Pijp, die tegelijkertijd het bed deelde met John Mieremet. Holleeder kwam diverse keren aan de deur van de Friedländertjes. Om te waarschuwen, te dreigen en te bemiddelen. Van Holleeders zware jongens Sam Klepper en John Mieremet moest Friedländer met een paar miljoen gulden over de brug komen, anders zouden ze Pel vermoorden. Volgens Ank is indertijd betaald.

Wat doet Ank nu: Inmiddels ontkent ze alle eerder gedane verklaringen over afpersing.

Willem als womanizer

De vrouwelijke bewakers van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught deden de elastiekjes uit het haar als Willem Holleeder in de buurt was, vertelde zijn voormalige advocaat Bram Moszkowicz. Holleeder doet het goed bij het vrouwelijk schoon. Met zijn boomlange, gespierde figuur, gehuld in stijlvolle Hermès-pakken, is hij een opvallende verschijning.

Hij is bovendien een charmeur, geeft dure cadeaus en strooit met complimenten. En vergeet niet: het is een man met macht en aanzien in de penozewereld. Vrouwen zijn graag in zijn buurt. Van miljonairsdochter Maike D., met wie hij een vaste relatie opbouwde - de twee kregen zelfs een kind - tot aan talloze minnaressen zoals de weduwe Klepper en Duitse Nicky.

De escortgirls

Holleeder kwam volgens vastgoedman en voormalig zakenpartner van Willem Endstra, Klaas Hummel, regelmatig met vrienden in Yab Yum om plezier te maken, soms met rekeningen van een ton per avond. Een populaire bezigheid op die avonden was ‘ruggen vissen’. Ze lieten een stel naakte meiden biljetten van duizend gulden uit een whirlpool opvissen met hun vagina. Wat ze te pakken kregen, mochten ze houden.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • ANP e.a.