Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder, Bruinsma & Mocro Maffia: door pa in de wieg gelegd voor crimineel

De een werd geregeld mishandeld door zijn vader, de ander tot op het bot vernederd en een derde had een pa die tot een zware celstraf was veroordeeld. Opvallend veel criminelen hadden een verwekker die afwezig was, of die ze in hun jeugd verwaarloosde, of zelfs in elkaar sloeg. Als pa je op het verkeerde pad brengt.

Foute vaders

I. PA HOLLEEDER SLOEG EROP LOS

“Een hele dominante, door drank aangestuurde, agressieve man, die er in huis steeds vaker op los sloeg.” Willem Holleeder was in 2012 openhartig over zijn vader in de inmiddels roemruchte uitzending van College Tour met Twan Huys.

De voormalige Heineken-ontvoerder vertelt in de uitzending dat hij op zijn 15de het huis uit ging, en toen veel ging trainen. “Toen ik 18 werd was ik vrij groot geworden, en toen heb ik hem zelf in elkaar getrapt, omdat hij mijn moeder had mishandeld. Toen rende hij weg en haalde hij de politie, tegen wie hij zei dat ze me moesten arresteren omdat ik hem had geslagen. Ik dacht: die man is gek. Mijn moeder vertelde toen meteen aan de politie hoe hij was. Die zei toen tegen hem: Mijnheer Holleeder, u moet het zelf maar lekker uitzoeken.”

Journalist Auke Kok vertelt in dezelfde uitzending dat de vader van Willem Holleeder – die ook Willem heette – een ‘tragische figuur’ was in de armoedige, rauwe buurt die de Jordaan in die jaren nog was. “Dat hij door zijn vader zo is geworden, en eigenlijk min of meer het huis uit is geschopt en op straat met de verkeerde vriendjes is omgegaan en in het verkeerde café is beland, dat staat vast,” aldus Kok. “Maar uiteindelijk maakte hij zelf de keuze om dat verkeerde café in te gaan, waar al dat schorem zat. Dat deed hij zelf, maar het geweld van zijn vader heeft hem zeker die kant op gestuurd.”

De vader van Holleeder werkte voor Heineken. Kok vertelt dat hij eind jaren 80 eens met Freddy Heineken sprak, die zei: “Snap je dat nou, dat ik door Willem ontvoerd ben. Ik heb hem als kleine jongen zelfs nog op schoot gehad.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Holleeder kan zich in de uitzending, op 54-jarige leeftijd, niet meer herinneren dat hij bij Heineken op schoot zat. Hij weet nog wel dat zijn vader ‘een verschrikkelijke man’ was. “Ik werd vroeger heel vaak in elkaar getrapt door mijn vader, dat is zo gegroeid. Ik weet nog steeds niet waarom hij dat deed, volgens mij wist hij dat zelf ook niet.”

Op de vraag of Holleeder in zijn leven weleens doodsbang is geweest, zoals zijn slachtoffers voor hem, zegt hij: “Ja, ik ben ook weleens bang geweest. Toen ik ’s nachts door mijn vader naar beneden werd geroepen en ik in elkaar werd geslagen. Dan ben je doodsbang.”

Een student in het publiek vindt dat Holleeder het misbruik in zijn jeugd niet kan gebruiken als excuus voor zijn daden. Die vindt dat niet leuk: “Volgens mij ben jij een beetje in de war. Je verdient strafwerk.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, RTV NOF, Videoland, College Tour, Stien Leipoldt