Misdaad
3

Afgeslacht tijdens oudejaarsnacht

“Veel plezier jongen,” zegt Roelie Heuker tegen haar zoon Jesse, als die op oudejaarsavond naar huis belt om...

“Veel plezier jongen,” zegt Roelie Heuker tegen haar zoon Jesse, als die op oudejaarsavond naar huis belt om zijn ouders een gelukkig 2016 toe te wensen. “En wees voorzichtig,” voegt ze eraan toe, meer uit gewoonte dan uit zorg, want Jesse van Wieren is al 28 en bovendien geen jongen om in zeven sloten tegelijk te lopen. “Komt goed mam,” stelt de zoon haar gerust. “Ik zie je morgen.” Een paar uur na het gesprek ligt Jesse dood in een Groningse achtertuin. 

Als Jesse na het stappen spoorloos is, weten zijn familie en vrienden meteen: dit is niet goed. Nooit zou de goedlachse heftruckchauffeur zijn dierbaren in het ongewisse laten. Een massale zoektocht start, via sociale media verspreidt de oproep zich, in totaal trotseren 350 vrijwilligers de vrieskou en de gladheid, de verplichte nieuwjaarsbezoekjes slaan ze voor een keertje over. Jesse is belangrijker.

Dagenlang kammen ze het gebied uit tussen het Groningse Leens, waar Jesse woonde, en het 6 kilometer verderop gelegen Kloosterburen, waar hij voor het laatst werd gezien toen hij om kwart over drie café Willibrord verliet, Jesses jas hangt nog aan het haakje in de kroeg. De politie schakelt honden in, boten met sonarapparatuur. Geen weiland, geen sloot wordt overgeslagen.

De zoekers gaan langs de deuren: heeft u misschien deze man gezien? En wilt u mee helpen zoeken? Ook bij Rhowan P. bellen ze aan. De dan 25-jarige Rhowan woont sinds kort aan de Hoofdstraat, zo’n 50 meter van een studiootje in een oefenwoning van de stichting Keroazie, die voormalige verslaafden en psychiatrische patiënten bijstaat.

De meeste dorpsgenoten hebben het niet zo op Rhowan en zijn 27-jarige vriendin Desiree. De twee veroorzaken geregeld overlast, meestal onder invloed van drank en drugs, ze maken veel ruzie en gaan dan totaal door het lint. Eerder waren ze al eens betrokken bij een vechtpartij waarbij een paar mensen gewond raakten. Omwonenden noemen de twee agressief en onberekenbaar.

Nee, wimpelt Rhowan de zoekers af: de jongen op de foto heeft hij niet gezien. Later zal hij voor de rechtbank zeggen dat hij en Desiree die dagen ‘totaal getraumatiseerd’ op de bank zaten. Dat ze steeds op internet, op de regionale televisie, overal eigenlijk, de beeltenis voorbij zagen komen van de jongen die in hun tuin begraven lag. Desiree zag de honden om het huis sluipen en werd banger en banger.

Op 4 januari meldt zich een getuige bij de politie. De man vertelt dat Rhowan Jesse heeft gedood en in de tuin begraven. Rhowan heeft hem dit zelf verteld. Hij had ook nog gevraagd hoe diep iemand begraven moet liggen om onvindbaar te zijn. En kon de man Rhowan ook even helpen om van zes vuilniszakken af te komen? Ook aan een andere man vertelt Rhowan over Jesse. Desiree zou Jesse op het hoofd hebben gemept, waarna Rhowan hem de keel doorsneed ‘om het af te maken’. Als de agenten in de studio van Rhowan gaan kijken, vinden ze zes blauwe vuilniszakken vol bebloede kleding. Het duurt niet lang voor ze Jesses totaal verminkte lichaam opgraven in de achtertuin, de omgewoelde aarde had ze de weg al gewezen. Nog diezelfde dag houdt de politie Rhowan en Desiree aan.

Dit is een voorstukje uit de nieuw Panorama. Wil je het hele verhaal lezen? Bestel de nieuwe Panorama hier of lees het op Blendle.