Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vrouw die 'How to murder your husband' schreef zelf veroordeeld voor moord op man

Het klinkt bijna als een slechte grap, maar helaas is het toch echt waar.

moord

De Amerikaanse romanschrijfster Nancy Crampton Brophy publiceerde jaren geleden een essay getiteld How to murder your husband. Deze week is ze zelf schuldig bevonden aan de moord op haar man.

Motieven en moordwapens

In 2011 publiceerde Crampton Brophy het essay How to murder your husband op de website See Jane Publish. Het essay staat nog altijd online en is gratis te lezen (hoewel er tegenwoordig een beveiliging op is geplaatst). Crampton Brophy bespreekt in het stuk dat er verschillende redenen en methoden zijn voor het vermoorden van je man.

De voornaamste motivatie is volgens haar geld; op de tweede plek staat 'verliefd zijn op iemand anders' en op de derde 'omdat het je beroep is'. Ze raadt het gebruik van een vuurwapen aan, ondanks dat die volgens haar 'luid en rommelig zijn' en 'enige vaardigheid vereisen'. "Wat ik weet over moord is dat ieder van ons het in zich heeft, als je maar genoeg in die richting wordt geduwd", aldus Crampton Brophy in het essay.

Schuldig, maar straf nog niet bekend

In september 2018 werd Crampton Brophy gearresteerd op verdenking van de moord op haar man, de 63-jarige Daniel Brophy. Ze zit sindsdien vast en riskeert een levenslange gevangenisstraf. De jury in Portland had woensdag in totaal maar acht uur nodig om te oordelen dat Crampton Brophy inderdaad schuldig is en haar man heeft doodgeschoten.

Wat haar straf precies zal zijn, wordt op 13 juni bekendgemaakt.

Overal een excuus voor

Volgens aanklagers zat de inmiddels 71-jarige schrijfster in financiële problemen in 2018, toen ze haar man twee keer door het hart schoot op zijn werk. Ze zou veel geld kunnen opstrijken van de levensverzekering, tot wel honderduizenden dollars. Zelf ontkent Crampton Brophy nog altijd dat dat een motief voor de moord was.

Ze stelt daarnaast dat camerabeelden waarop ze op de plaats van het misdrijf te zien is, alleen maar laten zien dat ze op zoek was naar inspiratie voor een volgend boek. Het veronderstelde moordwapen zou ze bovendien alleen gekocht hebben om onderzoek te doen voor een roman. Het wapen waarmee Daniel is gedood, is overigens nog altijd niet gevonden.

Misdaad
  • AD, Telegraaf
  • Multnomah County Sheriff's Office, Pexels