Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Een kijkje in het pand van seksspeeltjesgigant EasyToys

Panorama nam een kijkje op het hoofdkantoor van EasyToys in Veendam, waar inmiddels 280 mensen werken tussen de buttplugs en de vibrators.

EasyToys

In het plaatselijke hotel in Veendam zitten vanavond drie mannen aan de bar die zich met de ict van de grootste seksspeeltjesverkoper van de Benelux bezighouden. Ook zij trekken direct hun telefoon om boners en neptieten uit de showroom te laten zien. In het winkeltje van het hotel zijn EasyToys-condooms, Satisfyers en busjes glijmiddel verkrijgbaar. Er is zelfs een speciale EasyToys-hotelkamer, maar die is de komende weken al helemaal volgeboekt. Er is veel vraag naar de zo kenmerkende roze attributen van de seksspeeltjesgigant, blijkbaar.

En dat is precies zoals EasyToys het graag ziet, zegt productspecialist Megan Smit (29). “Wij willen dat iedereen het fijn heeft in de slaapkamer. Het taboe op seks en sekspeeltjes moeten we daarvoor echt doorbreken.”

Smit werkt zelf al tien jaar aan deze missie. Toen ze als stagiaire begon bij EasyToys had ze twintig collega’s. Inmiddels werken er 280 mensen op het hoofdkantoor van de speeltjesfabrikant. Het zijn jonge mensen vooral. Designers die nieuwe speeltjes bedenken en ontwerpen, seksuologen die seksvragen van klanten beantwoorden, ict-ers zoals bij elk bedrijf en mensen zoals Megan, die een beetje van alles doen.

Megan Smit is het gezicht van EasyToys op de sociale media.

Speciaal voor tienermeiden

Met een auto vol speeltjes rijdt ze beurzen af om bezoekers te laten zien wat ze zoal kunnen doen om tot een fijn hoogtepunt te komen. Ze hielp bij de opening van de twee winkels (Den Haag en Groningen) die EasyToys inmiddels geopend heeft om de drempel tot seksplezier nog lager te maken. En geeft rondleidingen door de bedrijfshal in Veendam.

Megan beweegt zich ontspannen langs de bdsm-maskers, gigantische masturbators, siliconen billen met meerdere ingangen en een pop die zo te zien haar beste tijd wel een beetje gehad heeft. Er komen steeds meer speeltjes bij, legt ze uit. Ook omdat de vraag ernaar steeds groter wordt. Vooral vrouwen zijn steeds meer into speelgoed in bed, maar er is ook veel vraag naar toys voor stellen - waarvan het aanbod dan ook steeds meer variatie kent. Zo zijn er prachtige cadeaupakketten voor mensen die uitgebreid willen masturberen, bdsm-speeltjes voor beginners en een grote variatie van anaal speelgoed. De nieuwste aanwinst is een pakket speciaal voor tienermeiden. Het heeft zulke zachte kleuren dat je ze eerder in de Rituals zou verwachten dan hier tussen de gagballs en de enorme dildo waarvan de verslaggever zich bezorgd afvraagt wie dat ding ooit zal gebruiken en vooral ook voor wat.

Ze maken ook uitlegvideo’s. Bijvoorbeeld om uit de doeken te doen waar je rekening mee moet houden als je anale seks overweegt

Maar dat is juist het mooie van seks natuurlijk: iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren en alles is helemaal oké. Megan kijkt nooit ergens van op en vindt alles prima, als iedereen maar volwassen is en consent geeft natuurlijk. Op beurzen wordt ze vaak giechelig aangesproken, mensen generen zich soms. Maar dat is nergens voor nodig, vindt Megan. Alles kan en alles mag in seks, dat is er juist zo leuk aan.

Om door een ringetje te halen.

Vandaag staat ze op haar hoge haken en met een diep decolleté in de in-house studio. Daar worden alle foto’s en video’s voor de verschillende kanalen van EasyToys opgenomen, want ook dat past in de missie van het miljoenenbedrijf. Op zoveel mogelijk manieren laagdrempelig met de (potentiële) klant communiceren. Er is een magazine, een tv-kanaal, blogs en natuurlijk allerlei social mediakanalen. De communicatie gaat vaak in de vorm van uitlegvideo’s, bijvoorbeeld om uit de doeken te doen waar je rekening mee moet houden als je anale seks overweegt of om te laten zien hoe een bepaalde toy precies gebruikt wordt.

Buttplug voor de buurman

Straks gaat Megan weer onder de hete lampen staan om een nieuw product aan te prijzen. Deze keer is dat de adventskalender. Een chique doos met 24 spannende cadeautjes erin. Geschikt voor mannen, vrouwen, stellen en singles. Met elke dag een spannende verrassing. Uit te pakken vanaf 1 december. Op 24 december gaat in meer dan honderdduizend slaapkamers het laatste pakje open en wat daarin zit, gaat Megan natuurlijk niet verklappen. Maar de mensen gaan er wel blij van worden, lacht ze veelbetekenend.

De verkoop van adventskalenders is een traditie die het bedrijf geen windeieren legt. In 2017 begon EaysToys met de verkoop van 1000 kalenders en dat aantal verdubbelde telkens. De fabrikant heeft er nu zelf een maximum op gezet. Anders is het gewoonweg niet te bolwerken. Al die seksspeeltjes moeten tenslotte ook nog gemaakt, verstuurd en ingepakt worden.

Daar zullen we de Mini Wand-vibrator hebben.

Dat inpakken doen ze allang niet meer in huis. Daar is simpelweg geen ruimte voor in het toch wel enorme magazijn. De 11.000 m2 die EasyToys hier in Veendam tot haar beschikking heeft, ligt al helemaal vol met speeltjes voor de ‘reguliere’ verzending. Zo’n zesduizend speeltjes worden per dag ingepakt en verstuurd. In volledig neutrale dozen uiteraard, opdat niemand weet wat je besteld hebt. Zelfs de adressering op de doos blijft onzichtbaar voor de mensen in het magazijn. Want natuurlijk is het fijn om taboes te doorbreken, maar als je een buttplug staat in te pakken is het voor beide partijen misschien beter dat je niet weet dat ie voor je buurman is.

Voor elck wat wils.

Thuistesters

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt lopen hier af en aan met dildo’s, penisringen en masturbators. Op een groot scherm is te zien hoeveel orders er vandaag verstuurd zijn en hoeveel problemen er al zijn opgelost. De meest indrukwekkende attributen komen voorbij in de karretjes van medewerkers, maar zelf lijken ze er niet vreemd van op te kijken. Desgevraagd laat een jongen weten het werk ‘wel heel leuk, maar natuurlijk niet altijd’ te vinden en daarmee hebben we het wel gehad, want hij moet door.

Megan heeft hem, net als alle medewerkers, ooit een keer welkom geheten, en kent nog bijna iedereen bij naam. De seksspeeltjes die ingepakt worden, kent ze zeker. Tenminste globaal. Allemaal zelf uitproberen doet ze al lang niet meer, dat is ook niet te doen met een assortiment van meer dan tienduizend speeltjes. Maar op basis van het handgevoel, snelheid en uiterlijk kan ze met haar ervaring wel een goede inschatting maken of een speeltje wel of niet goed werkt. Dat moet ook wel, want voor het in de webshop wordt aangeboden zijn er heel wat testrondes aan te pas gekomen. Veel speeltjes worden in Veendam ontworpen en vervolgens in China geproduceerd. Wel belangrijk om te testen of dat allemaal goed gegaan is natuurlijk. De prototypes gaan dan ook regelmatig op en neer, niet alleen in de handen van Megan, maar ook in de slaapkamer van de seksspeeltjestesters worden de nieuwe speeltjes uitvoerig getest. Pas als ze helemaal goed bevonden worden, gaan ze echt in productie.

De 24 speeltjes in de adventskalender zijn allemaal door de keuring gekomen en liggen inmiddels verspreid over verschillende sociale werkplaatsen in Oost-Groningen te wachten om ingepakt te worden. Dit gebeurt ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omdat EasyToys het nou eenmaal belangrijk vindt om inclusief te zijn en iedereen een kans te geven. In Hoogezand doen ze een deel van de productie. Ongeveer 75 mensen zitten daar in een hal tienduizenden kalenders in te pakken. De andere dozen liggen bij andere werkvoorzieningsbedrijven en dat moet ook wel want tienduizenden dozen met seksspeeltjes zijn er een heleboel.

Alles wat in de doos gaat is laagdrempelig. Verwacht dus geen tepelklemmen, maar wel trileitjes en een in omvang verstelbare penisring

Hondenworstjes

Het is dan ook flink aanpoten hier voor de mensen en hun begeleiders. De werkdruk is hoog en de temperatuur kan dat in de zomermaanden ook echt worden. Er staan overal wel ventilatoren, maar is het echt niet te harden, dan mogen de mensen eerder naar huis.

Probeer maar eens het overzicht te houden.

Vandaag is het goed te doen en de sfeer is dan ook goed. Een teamleider leidt rond langs de verschillende fases in het productieproces. Van het in elkaar vouwen van de dozen, tot het vouwen en vullen met de 24 kleine cadeautjes en met de plattegrond in de hand kijken wat precies waar moet komen. Het past namelijk maar op één manier. Daarna moeten de dozen geplakt, geseald worden en voorzien van een prijssticker. Het magazijn ligt al flink vol met kalenders die klaar zijn, maar er moet nog veel gebeuren voor ze allemaal af zijn.

Hartstikke leuk vindt Yury Koster (43). Normaal pakt hij hondenworstjes in of doet hij werkt voor de sojasauzen van Kikkoman. Ook wel leuk, maar op de komst van de kalender had hij zich echt verheugd. Hij doet dit werk voor het tweede jaar en het is lekker doorwerken, zegt hij. Hij vindt de producten die hij in moet pakken ook leuk, al wist hij niet van alles meteen wat het is en waar je het voor gebruikt. Gelukkig zit er een boekje met uitleg bij en daar wordt tussendoor vrij regelmatig in gebladerd. De begeleiders proberen er niet te spannend over te doen, maar natuurlijk is er de eerste dagen flink gegiebeld op de werkvloer. Nog steeds worden er regelmatig geintjes gemaakt als er iemand met een buttplug loopt te zwaaien of er handboeien ingepakt moeten worden.

De dildo’s worden keurig op lengte gerangschikt.

Soms neemt iemand weleens aanstoot aan zo’n geintje en dan moet de teamleider van sociaal ontwikkelbedrijf Wedeka in actie komen. Meestal is de brand dan snel geblust en gaan de mensen hier weer over tot de orde van de dag. Uiteindelijk is het gewoon werk natuurlijk en dat moet door, zegt ook Bina die eigenlijk nauwelijks tijd heeft om te praten. Ze heeft alle concentratie nodig, want de dozen die ze vouwt zijn nogal kwetsbaar. Op verjaardagen zal je haar niet horen vertellen wat voor werk ze hier aan het doen is, ze heeft niks met seksspeeltjes al weet ze wel waar ze voor zijn.

Chique doos

Voor Yury en een paar van de andere mannen is dat anders, die zijn er trots op dat ze mee mogen werken aan zo’n populair product. Sterker nog: ze zouden zelf ook wel zo’n doos willen hebben. Maar 129 euro is veel geld, dus kopen gaan ze het waarschijnlijk niet. Wel kunnen ze hopen op speeltjes die straks aan het eind van het productieproces niet helemaal compleet of om een andere reden afgekeurd zijn. Of misschien blijft er wel een doos over, lacht hij hoopvol. Maar waarschijnlijk heeft hij pech, want de adventskalenders die ze hier maken zijn allemaal al verkocht. Die gaan naar Duitsland. En ook de andere tienduizenden kalenders gaan zeer waarschijnlijk uitverkopen. Mensen hebben blijkbaar wel zin om de koude decembermaand wat spannender te maken.

En zo’n chique doos doet het gewoon goed als cadeau natuurlijk. Burgundy + Gold is dit jaar het thema; de designer kwam op deze combinatie van paars en goud door een vakantie in Marokko. Elk jaar heeft ze natuurlijk weer nieuwe inspiratie nodig, want er zijn genoeg mensen die de kalender jaarlijks aanschaffen. De speeltjes die erin zitten zijn dan ook elk jaar anders. Wat wel hetzelfde is: ze zijn altijd toegankelijk. Verwacht dus geen tepelklemmen, maar wat laagdrempeligere trileitjes en een in omvang verstelbare penisring.

Dat gaat te ver

De mensen van EasyToys zijn regelmatig aanwezig in het pakhuis in Hoogezand. Tot grote vreugde van de medewerkers van Wedeka, want het maakt toch dat ze zich extra gewaardeerd voelen als ze van het hoofdkantoor zo nu en dan eens komen kijken. Net als de langere pauzes en het dagje Ponypark Slagharen dat ze in deze toch wel drukke periode van hun werkbedrijf krijgen.

Ziehier het motto van EasyToys.

Wat ze niet krijgen, is een adventskalender. Medewerkers van Wedeka krijgen überhaupt geen seksspeeltjes, ook niet in hun kerstpakket. Ook op het hoofdkantoor in Veendam zijn er voor de mensen geen speeltjes. Weleens wat massageolie of andere welnessproducten, maar voor kerst een seksspeeltje van je baas? Nee dat gaat toch wel wat ver. Wat betreft de dildo van de zaak, daar kunnen ze alleen een afbeelding op hun telefoon van laten zien. Medewerkers kunnen wel met 25 procent korting speeltjes bestellen, maar hoe vaak ze dat doen, weet niemand. Daar praten ze niet echt over tijdens de koffie. Het taboe op seks moet dan wel doorbroken worden, maar zo hard gaat het ook weer niet.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Lifestyle
  • Jurriaan Brobbel